zaterdag 30 januari 2016

Boekpresentatie: De Baybasin taps


"Wat je ziet dat is schrikbarend"

Ton Derksen studeerde filosofie, sociologie en geschiedenis in Groningen, Groot-Brittannië en in de VS. Hij was als hoogleraarwetenschapsfilosofie (later: cognitiefilosofie) verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen en aan de Universiteit van Tilburg. Hij schrijft boeken over mogelijke justitiële dwalingen als gevolg van manco's bij de werkwijze en de bewijsvoering van het Openbaar Ministerie in Nederland. De laatste jaren heeft hij naam gemaakt door zijn activiteiten om tot herziening te komen van de zaken Lucia de Berk en Olaf Hamers. Zijn boek Lucia de Berk: reconstructie van een gerechtelijke dwaling zorgde voor een omslag in het denken over de zaak Lucia de B. en uiteindelijk tot haar vrijlating.

Hüseyin Baybasin, oprichter van het Koerdische Parlement in Ballingschap, zit een levenslange gevangenisstraf uit in Nederland. In een eerder boek, Verknipt bewijs, maakte Ton Derksen al duidelijk dat het bewijs tegen hem is gefabriceerd. Er is gemanipuleerd met telefoontaps, die vervolgens ook nog eens doelbewust verkeerd zijn vertaald. Baybasins advocaat Adèle van der Plas heeft zestien jaar tevergeefs gevraagd om de originele bandopnames. Pas onlangs is slechts een dertigtal van de zesduizend telefoontaps vrijgegeven voor nader onderzoek.

Ton Derksen analyseert de vrijgegeven audiobestanden in dit boek. De uitkomsten zijn opnieuw ronduit schokkend: de Nederlandse politie, het Openbaar Ministerie en de Turkse politie moeten hun vervalsingen zorgvuldig op elkaar hebben afgestemd. Advocaat-Generaal Aben van de Hoge Raad staat nu voor een dilemma: als hij Baybasin laat zitten, dan begaat hij onrecht. Maar als hij hem vrijspreekt, komt die ene prangende vraag op tafel: is Baybasin al die tijd een politiek gevangene geweest?

Bestel De Baybasin Taps

1 opmerking:

  1. Voordeel van je geschiedenis kennen is dat je weet dat er niets is veranderd. https://gerard1945.wordpress.com/2015/12/24/van-dat-tuig-is-er-nooit-een-ter-verantwoording-geroepen/

    BeantwoordenVerwijderen