zaterdag 4 juli 2015

Politie Den Haag ging creatief bij afscheidsreceptie Demmink

Beelden van de arrestaties
Op het Binnenhof zijn een tijd geleden een aantal mensen gearresteerd die foto’s en video’s maakten van het afscheidsfeest van Joris Demmink, de oud secretaris-generaal van Justitie die verdacht wordt van kindermisbruik. De arrestanten zijn zonder reden gearresteerd  en vier uur vastgezet in een politiecel. Hierna werden zij met een flinke boete huiswaarts gestuurd.


Afgelopen week heeft er een zitting plaatsgevonden over deze zaak. Helaas kunnen wij hier geen beelden van tonen, omdat de rechter op het laatste moment besloot de eerder gegeven toestemming voor het filmen van de zitting in te trekken. De rechter gaf twee redenen om video opnamen te weigeren:

1) “ik heb mij er niet op voorbereid”.

2)“in de voorafgaande zaken hierover zijn er ook geen opnamen gemaakt dus hoeft het hier ook niet“.

Volgens de persrichtlijn kunnen professionele procesdeelnemers echter geen bezwaar maken tegen het maken van opnames. Het argument van de rechter, dat zij zich niet had voorbereid, sloeg dus nergens op. Ook het tweede argument is nergens op gebaseerd en dus totale onzin. In het verleden hebben wij al vaker meegemaakt dat de camera op onrechtmatige gronden geweigerd wordt als de aanwezigheid hiervan niet gewenst is. Ook dit maal was dit dus weer het geval.  

Voor deze zitting waren diverse getuigen opgeroepen, waaronder een van de agenten die de arrestatie uitgevoerd had. Voor aanvang van de zitting constateerden de aanwezigen echter, dat deze agent de zittingszaal betrad en daar overleg had met de rechter. Dit was voor de verdachten reden om de rechter direct te wraken.

Hierdoor is men helaas niet aan de vraag toegekomen of de arrestaties wel rechtmatig waren. Uit het onderstaande fragment, uit een brief van de politie, kunnen we opmaken dat de arrestaties  verricht zijn op last van de burgemeester. In het videofragment is ook duidelijk te zien dat de politie spreekt over een demonstratieverbod op het Binnenhof. 
Uit een brief van de Gemeente Den Haag, blijkt echter dat er geen sprake was van een demonstratieverbod. De burgemeester heeft ook geen schriftelijk bevel uitgevaardigd om de demonstranten te laten verwijderen. 


Is er hier weer eens sprake van een creatief stukje
politiewerk? Op de beelden is duidelijk te zien dat de groep slechts eenmaal daadwerkelijk gevorderd is, voordat er tot arrestatie wordt overgegaan. Hierdoor hebben de verdachte geen kans gehad om het Binnenhof te verlaten. Tussen de eerste vordering en de opdracht tot arrestatie zaten welgeteld 20 seconden. We snappen ondertussen wel waarom men liever niet heeft dat deze zittingen in beeld gebracht worden! 

Bekijk hier onder de volledige brieven van de politie en de Gemeente Den Haag


1 opmerking:

  1. Naast de politieschool bevindt zich altijd een kleuterschool om aankomende agenten op te leiden in hol neuken.

    Doet even pijn bij die kleuters, maar later dan kunnen ze gemakkelijker poepen.
    Zo weet meneer politie agent dan altijd een praatje te verzinnen om zijn dagelijkse misdaden goed te praten.

    BeantwoordenVerwijderen