donderdag 5 februari 2015

Baybasin blijft nóg langer opgesloten

Baybasin

Hüseyin Baybasin, de in 2002 zo goed als zeker ten onrechte tot levenslang veroordeelde Koerdische zakenman en activist, blijft voor onbepaalde tijd opgesloten.

Katholiek Nieuwsblad meldde op 16 december nog het zoveelste uitstel. Vandaag werd bekend dat Baybasins zaak bij de Hoge Raad weer voor onbepaalde tijd blijkt te te zijn uitgesteld. Het wachten is op het advies van advocaat-generaal Diederik Aben. Die wacht weer op een 'deskundige'.Herzieningsverzoek
Dit meldt website Het Haagse Complot, die met analyses de affaire Baybasin/Demmink op de voet volgt. De website spreekt van "rechtsweigering" en geeft een overzicht van het eindeloze uitstellen. Baybasins advocate mr. Adèle van der Plas heeft in 2011 een herzieningsverzoek namens Baybasin ingediend, dat sindsdien in de rechterlijke molen zit. Volgens Van der Plas in augustus vorig jaar verloopt het herstel van de rechterlijke dwaling "tergend langzaam".

Zwaar gemanipuleerd
Na jaren voorarrest werd Baybasin in 2002 tot levenslang veroordeeld voor moord, gijzeling en drugshandel. Wetenschapsfilosoof Ton Derksen onderzocht de zaak in het boek Verknipt bewijs (2014). Hij toont daarin aan dat het bewijs tegen Baybasin zwaar was gemanipuleerd en concludeert dat hij ten onrechte tot levenslang is veroordeeld.

Nieuw boek
Voor meer achtergrond lees hier De lange arm van Ankara van Kees van der Plas. In april komt filosoof Rein Gerritsen met een nieuw boek over de kwestie: Hüseyin Baybasin. Nederland en de Koerdische kwestie.

Bron: Katholiek Nieuwsblad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten