maandag 17 november 2014

EenVandaag onderzoekt Demmink in TurkijeWat de Nederlandse Justitie maar niet lukt, lukt EenVandaag wel: onderzoek doen in Turkije naar de beschuldigingen van pedofilie tegen Joris Demmink, voormalig secretaris-generaal van Justitie.

EenVandaag sprak onder meer met de belangrijkste bron, onderzoeksjournalist Burhan Kazmali, en met de aangevers tegen Demmink, de twee Turkse mannen die zeggen als kind door hem te zijn misbruikt. Zowel volgens Kazmali als EenVandaag-redacteur Sander 't Sas is de eensluidendheid van alle betrokkenen bij Demminks beweerde activiteiten in Turkije opvallend.

Chantage
Volgens Demmink-onderzoeker Langendoen is het Openbaar Ministerie nog niets eens in Turkije geweest. Het OM zegt in het onderzoek naar Demmink (dat het eigenlijk niet wilde doen, maar waar het in opdracht van het Gerechtshof toch aan moest beginnen) opgehouden te worden door gebrek aan medewerking van de Turkse autoriteiten. Turkije is partij in de kwestie omdat het misbruik van de jongens destijds door de overheid zou zijn gefaciliteerd. Volgens de Koerdische zakenman en activist Hüseyin Baybasin, waarvan inmiddels zo goed als zeker vaststaat dat hij in een gemanipuleerd proces in Nederland tot levenslang is veroordeeld, houdt Turkije de Nederlandse autoriteiten onder chantage en is ook zijn veroordeling daar een uitvloeisel van.

"Daar weet ik niets van"
Slachtoffer
In de aankondiging van de reportage over Demmink in Turkije, die op maandag 17 november om 21.35 uur op NPO 2 wordt uitgezonden, is alvast Burhan Kazmali te horen en de emoties van een van de aangevers, die zijn misbruikverhaal niet nóg een keer wil vertellen. Het herinnert er nog eens aan hoe pijnlijk Nederland deze mensen tot dusverre in de kou heeft laten staan.

Bron

1 opmerking:

  1. "...hoe pijnlijk Nederland deze mensen tot dusverre in de kou heeft laten staan."

    Dat is een (impliciete) cirkelredenering: je gaat al uit van de waarheid van de beschuldigingen. Maar als de "getuigen" en de journalist Kazmalı door de drugscrimineel H.B. zijn betaald om een verzonnen verhaal in de wereld te brengen, dan heeft Nederland juist correct gehandeld. De kans dat dit laatste het geval is lijkt me heel groot: het zou bepaald niet het eerste valse getuigenis tegen Demmink zijn. Voorlopig heeft nog niemand kunnen aantonen dat Demmink in het bewuste jaar (wat zeg ik, decennium) zelfs maar in Turkije is geweest.

    En verder wens ik je succes bij het afslaan van de juridische aanvallen van ene Kat....

    BeantwoordenVerwijderen