zondag 12 oktober 2014

Ontvangt Kiev stiekem gegevens van MH17 onderzoekers?

Een Oekraïense groep hacktivisten genaamd CyberBerkut, claimt dat ze tot het interne netwerk van het Oekraïense ministerie van Defensie zijn doorgedrongen. Hierbij zouden zij aanwijzingen gevonden hebben dat ongevalsonderzoekers informatie toespelen aan de Oekraïense regering, met inbegrip van informatie die de betrokkenheid van Oekraïne impliceert. CyberBerkut beweert dat deze documenten het bewijs zijn, dat de MH17 onderzoekscommissie en het Oekraïne ministerie van Defensie "bijzondere betrekkingen" hebben.


Op de website van cyber-berkut.net is een document geplaatst, dat naar verluidt gedownload is van een netwerk van het Oekraïense Ministerie van Defensie. Dit document dateert van 7 augustus 2014 en lijkt door het hoofd van de Oekraïense luchtverdediging, kolonel Igor Zorin, te zijn ondertekend.
Volgens het rapport is er een fragment gevonden in het puin van de gecrashte vlucht MH17. Dit fragment zou deel zijn van een van de projectielen die door een 9M38 grond-lucht geleide raket worden afgevuurd tijdens de detonatie van de raketkop. Een foto van het fragment is hier onder te zien.


Het fragment

De Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid, die het onderzoek naar de MH17 leidt , bracht in september een voorlopig rapport uit, waarin staat dat het vliegtuig in de lucht uit elkaar gebroken is en dat dit waarschijnlijk het gevolg is van structurele schade veroorzaakt door een groot aantal hoog-energetische objecten die het vliegtuig van buitenaf binnengedrongen.

Volgens het document wijst de specifieke rechthoekige vorm van het fragment er op dat het hier om een 9N314 kernkop van de 9M38 anti-aircraft raket gaat. Er word gesuggereerd dat deze conclusie kon worden gemaakt na analyse van de originele fragmenten afgebeeld op de foto's. Dit type raket word afgevuurd door het mobiele luchtverdedigingsysteem Buk M1. Na de val van de Sovjet-Unie, zijn een aantal van dergelijke systemen in Oekraïne  achtergebleven.

Valentin Nalivaichenko
Kiev zou volgens de russen minstens 70 Buk M1 systemen ter beschikking hebben. Het Russische leger gebruikt de modernere Buk-M1-2 en Buk -M2 raketsystemen, deze versies zijn ontwikkeld nadat Oekraïne in 1991 onafhankelijk werd. Valentin Nalivaichenko, hoofd van de veiligheidsdienst van Oekraïne (SBU), word er door bronnen binnen de Russische defensie van beschuldigd, dat hij per ongeluk gelekt zou hebben dat de crash van MH17 veroorzaakt is door dit type verouderde raket.Bij de nieuwszender RT vertelde militair expert Aleksandr Tazekhulakhov  dat het fragment zo niet kan worden geïdentificeerd als onderdeel van een ballistische raketkop. "Het kan van alles zijn", zei hij. Pas na verschillende soorten tests, zoals ballistische, chemische en spectrale analyse, kan een definitieve conclusie worden gemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten