donderdag 28 augustus 2014

The Sunny Ofehe Show - AFRICA EUROPE INSIGHT

Chaos in de Niger Delta

Nadat hij op stap wou met een Nederlandse journalist om de situatie in de Niger Delta vast te leggen, kennen we Dhr.Ofehe bij JDTV naast mileu en mensenrechtenactivist natuurlijk voornamelijk als "terrorist". Hij werd op grond van het contact met de journalist, door het openbaar ministerie namelijk beschuldigd van het plegen van voorbereidende handelingen voor een sabotageactie in de Niger Delta. Naar eigen zeggen wou hij echter alleen de lokale situatie in beeld brengen en zou hierbij zijn tegengewerkt omdat dit politiek te gevoelig zou hebben gelegen.

De situatie ter plekke is dan ook niet echt iets om heel erg vrolijk van te worden.Dit is ook de reden waarom Shell, toevalligerwijs op dezelfde dag als de première van de nieuwe wekelijkse TV show van Sunny Ofehe, bijna al haar eigendommen in de Niger Delta afstootte.Volgens Dhr.Ofehe is Africa-Europe Insight  een uniek educatief en inspirerend programma, waarin naast interviews en korte documentaires, ook de economische en politieke voordelen van wederzijds begrip en samenwerking aan bod zullen komen. Het is dus een bijzonder programma dat u niet mag missen. Elke donderdag om 23:00 op BEN Television en na afloop ook te zien op uw eigen JDTV Nieuwsbullet*.


Tijdens zijn laatste poging om de huidige situatie in beeld te brengen, bleek ook maar weer hoe gecompliceerd het leven in de Niger Delta kan zijn. Toen hij samen met zijn camerateam ontvoerd werd en pas na geheimzinnige onderhandelingen weer vrij kwam. Tot overmaat van ramp hadden de ontvoerders alle camera's en bijna al het beeldmateriaal van deze filmexpeditie ook nog eens afgepakt. Afgelopen week ontvingen we echter positief nieuws over de ontwikkelingen in deze zaak. In de video hieronder verteld Dhr. Ofehe hier zelf over en nodigt hij u uit om zijn aanstaande rechtszittingen bij te wonen. Verder is in deze video ook een prominente Nigeriaanse politicus en voormalig commandant van de Beweging voor de Emancipatie van de Niger Delta te zien.


Ebikabowei Victor-Ben, voorheen beter bekend als "Generaal Boyloaf", was een van de hoogst gerangschikte commandanten in de MEND. Nadat hij in 2006 was toegetreden tot de nieuw gevormde Beweging voor de Emancipatie van de Niger Delta, nam de bekendheid van Boyloaf snel toe. Vanwege zijn deskundige vaardigheden werd hij, na Dokubo-Asari en Henry Okah, de nummer 3 van de organisatie. De naam Boyloaf werd al snel zeer bekend in de Nigerdelta en hij wierf honderden mannen, die hij omschoolde tot goed getrainde soldaten.


Tegen 2008 had Boyloaf invloed op vele militairen en mensen in de hele Nigerdelta. Hij verliet deze organisatie nadat hem op 27 augustus 2009 in Port Harcourt, amnestie werd verleend door president Umaru Musa Yar'Adua. Al snel na het verlaten van MEND werd hij een prominente Nigeriaanse politicus die nog altijd erg populair is onder de mensen in de Nigerdelta. Hij wordt in zowel het Nigeriaanse politieke domein als in de Niger Delta gerespecteerd.

Sinds hem amnestie werd verleend is hij naar eigen zeggen geen lid meer van een militante groep, maar hoopt hij nog steeds dat de Niger Delta op een dag onafhankelijk zal worden. Op 1 oktober 2010 werd hij echter gearresteerd, nadat er in de hoofdstad Abuja twee door MEND geplaatste bommen ontploften. Hierbij vielen 12 doden en 17 gewonden. Hoewel hij redelijk snel na dit incident werd vrijgelaten. Wordt hij op 13 januari 2012 wederom gearresteerd, nadat er een autobom ontplofte in een stad die hij de dag daarvoor bezocht had. Ook in dit geval kwam hij na korte tijd weer vrij. Als gevolg van de piek in de activiteiten van MEND begin 2013, werd Boyloaf op 4 februari 2013 opnieuw gearresteerd en nogmaals korte tijd later vrijgelaten. Ondanks het feit dat zijn dagen als generaal al ver achter hem liggen, dreigt hij de wapens opnieuw op te pakken, als er geen vooruitgang komt in de situatie van de Nigerdelta en haar bewoners. Reden genoeg dus om hem scherp in de gaten te houden!

Zoals het er nu naar uitziet, hebben wij komende week ook de kans om deze bijzondere man enkele kritische vragen te stellen. Zo zijn wij benieuwd wat hij o.a. vind van de beschuldigingen tegen Goodluck Johnson en hopen we dat hij ons meer wil vertellen over zijn eigen beweegredenen en acties in de Niger Delta. Mocht je ook een vraag hebben voor de ex Generaal, dan kun je die hieronder stellen. Dit kan nog best wel eens een interessant gesprek worden!


*Aan volledige ondertiteling van de afleveringen van Africa - Europe Insight wordt nog gewerkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten