woensdag 4 juni 2014

3 maal Brandpunt


1. De Zaak Demmink
Hij wordt al jaren achtervolgd door beschuldigingen van seksueel misbruik: voormalig topambtenaar van Justitie Joris Demmink. Is hij het slachtoffer van een bizarre complottheorie of is er toch een kern van waarheid? Aart Zeeman openbaart nieuwe ontwikkelingen in de strafzaak tegen Demmink. Een reportage over de sabotage van het politieonderzoek, omstreden dienstreizen en nietsverhullende jongensporno.


2. De Turkse Methode
Huseyin Baybasin zit levenslang in de Nederlandse gevangenis, veroordeeld voor drugshandel en het opdracht geven tot twee liquidaties. Maar de kans is groot dat zijn rechtszaak binnenkort herzien wordt. Dat zegt Ton Derksen, de hoogleraar rechtsfilosofie die Lucia de B. op vrije voeten kreeg. Hij concludeert in zijn nieuwe boek dat Baybasin onschuldig is. Henk van der Aa over een mogelijke nieuwe justitiële dwaling van formaat.


3. Knutselen met bewijs
Criminelen die loslippig zijn aan de telefoon lopen een groot risico. Want bijna nergens in de wereld luistert justitie zoveel af als hier. Nederland is het tapland bij uitstek. Afgeluisterde telefoongesprekken worden door agenten uitgeschreven in een tapverslag . Naar waarheid opgemaakt. Onder ambtseed, staat er dan. Maar is dat ook altijd zo? Tapverslagen zijn lang niet altijd een trouwe weergave van het afgeluisterde gesprek. Justitie laat ontlastende informatie weg, teksten worden veranderd of personen worden verwisseld. Met alle gevolgen van dien. Sven Kockelmann over gerommel met bewijsmateriaal.De meest opzienbarende afluisterzaken


1. De zaak Tom Poes
Het OM dacht een grote criminele drugsorganisatie op het spoor te zijn, waar onder anderen vier leden van een Apeldoornse familie bij betrokken waren. Er werd vijf jaar lang onderzoek gedaan naar de 'drugsbende', waarbij ook telefoontaps werden gebruikt. In het strafdossier kwam een tap te zitten waarin de hoofdverdachte zou hebben gezegd "heb je interesse in een XTC-handel". Daarmee werd de verdenking opgeschaald van soft- naar harddrugs. Toen de hoofdverdachte volhield dat nooit te hebben gezegd, werd de oorspronkelijke audio opnieuw beluisterd.

Daar bleek hij over een "S400", een type auto, te hebben gesproken. De zeventien verdachten werden vrijgelaten en het OM niet-ontvankelijk verklaard. Voor zover bekend zijn er geen maatregelen genomen tegen de persoon die de tap verkeerd heeft uitgewerkt. 

2. De zaak Baybasin

De zaak Baybasin wordt al jarenlang genoemd als het over verkeerde tapverslagen gaat. Hüseyin Baybasin is een Koerd die in 2002 veroordeeld werd tot een levenslange celstraf voor moord, gijzeling en drugshandel. Baybasin heeft altijd gezegd dat de tapverslagen waarop de veroordeling is gebaseerd zijn gemanipuleerd. Het meest genoemde voorbeeld van die vermeende manipulatie is dat de zin "you have to make him call" naar het Nederlands werd vertaald met "je moet hem koudmaken". De advocate van Baybasin heeft een herzieningsverzoek ingediend. Op het moment wordt bekeken of er voldoende grond is om de zaak te herzien.

3. De zaak Sunny Ofehe
De Nigeriaanse milieuactivist Sunny Ofehe wordt op 22 februari 2011 door een flinke politiemacht van zijn bed gelicht in Rotterdam. Hij blijkt al een flinke tijd te worden getapt. In die taps zou bewijs zijn gevonden voor terrorisme, Ofehe zou opdracht hebben gegeven tot het saboteren van een oliepijpleiding in Nigeria. Die verdenking is gebaseerd op drie tapgesprekken, waarvan de meest cruciale slechts in samengevatte vorm in het dossier is beland. Als zijn advocaat om de audio vraagt, blijkt dat in het gesprek het woord sabotage helemaal niet valt. In december 2012 besluit het OM om de aanklacht te laten vallen, omdat 'de verdenking is afgenomen'. Bekijk hier het verzoek dat Sunny Ofehe via JDTV aan Minister Ivo Opstelten deed

4. De Alkmaarse drugszaak
In maart 2013 neemt de rechtbank in Alkmaar een ingrijpende beslissing. Het verklaart het OM niet-ontvankelijk in een zaak tegen een vermeende drugsdealer. De 47-jarige man zou een jaar lang in harddrugs hebben gedeald in Purmerend. De zaak is grotendeels gebouwd op afgetapte gesprekken, maar de verdachte zegt dat de verslagen daarvan niet kloppen. Als de taps worden gecontroleerd blijkt dat hij gelijk heeft en dat er verschillende verslagen onjuist zijn. Het OM geeft toe dat er een fout is gemaakt. De rechtbank is vernietigend in haar oordeel: er is 'klaarblijkelijk doelbewust' gehandeld.5. De Purmerlandse liquidatiezaak
 Op 20 december 2011 worden twee mannen dood gevonden op aan parkeerplaats in Purmerland. Een derde slachtoffer wordt een maand later gevonden in het Noordhollandsch Kanaal. Vier verdachten zitten vast, de drievoudige liquidatie zou om drugshandel gaan. De advocaat van een van de verdachten maakt al vroeg in de zaak melding van foutieve uitwerking van tapgesprekken en ovc's (geplaatste microfoontjes om af te luisteren). De Officier van Justitie wil in eerste instantie de audiofragmenten niet geven, maar de advocaat krijgt ze uiteindelijk toch. In december 2013 wordt besloten dat een onafhankelijke deskundige onderzoek zal doen naar de uitwerking van de gesprekken.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten