donderdag 3 april 2014

'Tweede Kamer moet als één man opstaan in Demmink-affaire'


Een parlementaire enquête naar de affaire Demmink is onontkoombaar. Dat schrijft advocate mr. Adèle van der Plas in een analyse op de website van de Bakker Schut Stichting. Zij betreurt het dat de voorlopige getuigenverhoren op verzoek van stichting De Roestige Spijker leiden "tot een soort van volksgericht" door de media.

Dat had voorkomen kunnen worden, aldus Van der Plas, als de affaire Demmink destijds volgens de regels van de rechtsstaat was aangepakt. Vast staat nu dat dit niet gebeurd is: verdenkingen van kindermisbruik door hooggeplaatste justitieambtenaren zijn bij herhaling onder tafel geschoven. De beruchte uitspraak van minister Donner ("geen rook, laat staan vuur") blijkt definitief onjuist. 'Vuur', dat wil zeggen: rond bewijs voor de verhalen rond Demmink is er nog steeds niet, maar de rook is verstikkend. En die rook was er vanaf het begin.


Zo weten we nu zeker, dankzij de bevestiging van oud-hoofdofficier van Justitie Hans Vrakking, dat de naam Demmink in 1998 in de voorfase van de Rolodex-zaak wel degelijk in beeld was. Door Vrakking is bovendien bevestigd dat het onderzoek niet afgemaakt kon worden. Ook weten we dat er klachten van chauffeurs binnengekomen waren over Demmink, die met jongens seks op de achterbank van de dienstauto zou hebben gehad. Met de klacht van een inmiddels overleden chauffeur werd niets gedaan, de ander is later gaan ontkennen. Door een recente verklaring van Henk Krol weten we nu ook zeker dat Panorama en Gaykrant destijds tot een zwijgdeal gedwongen zijn.

In de Tweede Kamer ontkende intussen de ene minister van Justitie na de andere dat er ook maar iets aan de hand was. Van hen "is Opstelten hierin het meest stellig met herhaalde categorische ontkenningen en het ostentatief vergoeden van advocaatkosten", aldus Van der Plas. "Vooral door de verklaring van Vrakking weten we nu beter: Demmink was in de Rolodex-zaak wel degelijk in beeld. Teeven leidde als officier van justitie het Rolodex-onderzoek en daarmee het onderzoek naar Demmink. Het was ook Teeven die naar eigen zeggen noodgedwongen besloot om dit onderzoek stop te zetten. We hebben dus een minister van justitie die bij hoog en laag volhoudt dat er niets aan de hand was en een staatssecretaris die zwijgt, maar precies weet wat er zich heeft afgespeeld, want hij gaf destijds zelf leiding aan het onderzoek."

Van der Plas wijst op de parallel tussen het Rolodex-onderzoek dat van hogerhand vakkundig de nek is omgedraaid, en het lot "van het oriënterende onderzoek naar de aangiften van twee Turkse slachtoffers Mustafa en Osman tegen Demmink". De officier van justitie gaf toen toe aan de advocate van de twee Turkse jongens in dit onderzoek ‘aan handen en voeten gebonden te zijn’. Het Gerechtshof te Arnhem heeft de impasse doorbroken door op 21 januari te oordelen dat er in de zaak "voldoende feiten en omstandigheden aanwezig zijn voor een redelijk vermoeden van schuld". Daarom heeft het OM nu de opdracht alsnog een strafrechtelijk onderzoek te starten.


"Maar kunnen we het OM eigenlijk nog wel vertrouwen na alles wat er gebeurd is?", vraagt Van der Plas zich af. "Scepsis is op zijn plaats als je bedenkt dat het OM destijds de Rolodex-zaak in de doofpot stopte en de hoogste baas van Justitie tot op de dag van vandaag weigert om dat toe te geven. Deze feiten zouden al genoeg moeten zijn voor de Tweede Kamer om als één man op te staan en een onderzoek te eisen dat de onderste steen zal bovenhalen." Van der Plas sluit zich dusaan bij oud-gevangenisdirecteur Bart Molenkamp, die tijdens zijn verhoor opriep tot een parlementaire enquête.


"Graag zullen de politici dit overigens niet doen", vermoedt Van der Plas, "want bijna elke partij heeft wel bewindslieden gehad die een ‘sussende’ en daarmee verhullende rol hebben gespeeld in deze affaire. Maar laat de politiek nog even de tijd nemen. Zoals het er nu naar uitziet zullen er de komende maanden nog veel meer nieuwe feiten boven water komen. En daarmee zal de noodzaak van een enquête alleen maar nijpender worden." (B.S. Foundation)

Bron

3 opmerkingen:

 1. Ben ik niet mee eens. Waarom? Als zij nu opstappen, dan worden zij vervangen door andere corrupte gasten. Het is water naar de zee dragen. Politiek moet zo open alsof je door een raam kijkt. Moet gewoon totaal open, zolang dit niet het geval is, zullen zulke gasten blijven.

  Moeten trouwens ook een wet aannemen dat als er een oorlog is, dus een missie naar een andere land om "vrede" te brengen, dat zij daar ook 1 jaar VERPLICHT mee moeten gaan vechten. Dan zie je dat er opeens politiek met ECHTE mensen gevuld wordt en niet van zulke lafaards die de kinderen van andere mensen wel sturen maar zelf niet het lef hebben om te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Maak eens een leuk filmpje over Sigint unit 8200 en de Rubinstein connectie.
  Het doek is gevallen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk dat mijn pc misschien wel ontploft als ik dat doe! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen