vrijdag 24 januari 2014

SP wil Demmink lidmaatschap Helsinki-comité ontnemen

 
 
Kamerlid Harry van Bommel (SP) gaat bekijken of Joris Demmink het lidmaatschap van het Helsinki Comité voor de mensenrechten ontnomen kan worden. Dit is Demmink na zijn pensionering aangeboden, hoewel de voormalige secretaris-generaal van Justitie toen al volop onder vuur lag met aantijgingen van kindermisbruik.De benoeming van Joris Demmink riep in de Verenigde Staten dan ook verbijstering op. Mr. Adèle van der Plas schreef een open brief (die nooit beantwoord is) aan het Helsinki-comité: “Met de benoeming van deze door meerdere slachtoffers van corruptie, wederrechtelijke vrijheidsberoving en verkrachting van minderjarigen beschuldigde overheidsambtenaar, geeft u in feite het signaal af lak te hebben aan de idealen waar u voor zegt te staan.

Het kan toch niet zo zijn dat uw drijfveer in deze puur en alleen is geweest dat uw comité wordt gesponsord door het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Ministerie van Justitie en naar ik heb begrepen de afdeling Dienst Justitiële Inrichtingen van dit ministerie?"

Ook de cliënt van Van der Plas, Hüseyin Baybasin, schreef een protest. Nu Demmink vervolgd wordt, wil Van Bommel de mogelijkheden onderzoeken hem dit lidmaatschap alsnog te ontnemen. Hij doet dit op aandringen van onderzoeksjournalist Micha Kat op Klokkenluideronline.

Bron

1 opmerking: