donderdag 16 januari 2014

Rusland bekritiseert Nederland om Demmink-affaire


In zijn rapport over de mensenrechtensituatie binnen de Europese Unie uit het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken kritiek op Nederland vanwege de manier waarop het omgaat met de affaire Demmink. Hierbij gaat het om de beschuldigingen van pedofilie tegen de inmiddels gepensioneerde secretaris-generaal van Justitie, mr. Joris Demmink.
Het rapport maakt melding van de vragen van de Italiaanse christendemocraat Luca Volontè in de Raad van Europa. "Daarin wordt aangegeven dat J. Demmink, die beschuldigd was van verkrachting, niet uit zijn functie werd ontheven en de gelegenheid had om het juridisch onderzoek te beinvloeden", aldus het Russische rapport. "Bovendien, zo stelt L. Volontè, zorgde de Nederlandse regering voor dekking van J. Demmink. Het is opmerkelijk dat bij de tweede vragenserie van L. Volontè de parlementariër niet tevreden was met een 'verwaterd' antwoord in maart 2013 van het Comité van Ministers op zijn eerste vragen."

Uit beide series vragen blijkt volgens de Russen duidelijk dat Nederland de Lanzarote Conventie schendt, "volgens welke een land alle noodzakelijke wettige en andere maatregelen moet nemen om seksuele uitbuiting en seksueel misbruik van kinderen te verhinderen."

De Russen hebben ook kritiek op de wijze waarop het Comité van Ministers van de Raad van Europa zich onttrokken heeft aan de informatieplicht aan de Raad: "In oktober 2013 stelde het secretariaat van de Raad van Europa de nationale delegaties in kennis van het terugtrekken van de bespreking van conceptantwoorden op de vragen van de afgevaardigden L. Volontè en R. Farina aan het Comité van Ministers op formele gronden. Als rechtvaardiging voor het besluit geen antwoord te geven op de vragen gaf het secretariaat aan dat beide Italianen geen lid meer zijn van de nationale parlementaire delegaties bij de Raad van Europa en het Comité van Ministers, en dat daarom het Comité van Ministers geen antwoord op deze vragen zal geven."

Bron

1 opmerking:

  1. Goed bericht bedankt. Mooi ook van de ondertiteling ik ken nogal wat mensen die geen engels spreken kan ze het doorsturen!

    BeantwoordenVerwijderen