woensdag 22 januari 2014

Hoe raakte brief Dutroux uit nor?

 
 
De brief van Marc Dutroux die vorige maand bij Jean-Denis Lejeune in de bus viel, heeft hij blijkbaar al geschreven op 28 augustus 2012, de dag dat zijn ex, Michelle Martin, vervroegd werd vrijgelaten. Het gevangeniswezen onderzoekt nu hoe de brief uit de gevangenis is geraakt.
Marc Dutroux is onderworpen aan een streng veiligheidsregime. Dat houdt in principe in dat hij niet deelneemt aan gemeenschappelijke activiteiten, dat hij enkel bezoek achter glas mag ontvangen en dat zijn inkomende en uitgaande post gecontroleerd wordt op de aanwezigheid van verdachte voorwerpen. De inhoud ervan wordt evenwel niet gelezen. Beperkt telefoneren mag hij in principe ook, maar alleen naar op voorhand goedgekeurde nummers.

Of de brief aan Lejeune vanuit de gevangenis gepost is of dat hij naar buiten is gesmokkeld, is nog niet duidelijk. Ronny Baudewyn, de voormalige advocaat van Marc Dutroux, is niet verrast door de brief. “Hij is hier al heel lang aan het werken, al van toen ik zijn advocaat was”, vertelt hij. Volgens Baudewyn gaat Dutroux ervan uit dat hij de enige persoon is die nog op zoek gaat naar de waarheid in dit dossier. “Hij wil zijn gelijk bewijzen”, aldus Baudewyn.

De kans dat Dutroux wie dan ook zou kunnen overtuigen, is zo goed als onbestaande. Toch zei parlementslid Laurent Louis uit Nijvel (ex-MR en nu voorzitter van het door hemzelf opgerichte minipartijtje MLD) dat de brief wel een vreselijk werkstuk is, maar “niet alles erin zomaar weg te gooien is.” Volgens hem bevat de brief genoeg materiaal om het bisdossier in de zaak-Dutroux, het onderzoek naar eventuele pedofilienetwerken, te heropenen. “Dutroux noemt namen van hooggeplaatsten die hem beschermd zouden hebben.”

Louis kondigde aan dat hij de hele brief gaat overmaken aan Justitie. “Dat moet voldoende zijn om het bis-dossier te heropenen.”

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten