dinsdag 28 januari 2014

Dertien jaar oud Tilburgs plan voor legale wietteelt op de post naar minister Opstelten

TILBURG - Burgemeester Peter Noordanus van Tilburg heeft een dertien jaar oud plan voor legale wietteelt uit de mottenballen gehaald en zonder wijzigingen naar minister Opstelten gestuurd. Dat deed hij op verzoek van de Tilburgse fracties SP, GroenLinks, D66, PvdA, VVD en Trots. Minister Opstelten verzamelt initiatieven van gemeenten die in de toekomst zelf wiet willen telen.

Aan de achterdeur
Hij gaat ze juridisch tegen het licht houden en belooft daarbij niets. Het is dus maar de vraag of zo'n plan uiteindelijk wordt toegestaan door het kabinet. Het Tilburgse plan 'Aan de achterdeur wordt niet gekocht' is van 2000, uit de tijd van de inmiddels overleden oud-burgemeester Johan Stekelenburg. Het werd destijds door het kabinet afgewezen.

Het plan draait helemaal om lokale teelt. Vanaf de aanplant van hennep tot de verkoop, vindt plaats binnen de gemeentegrenzen. Naast wietteelt door de gemeente, mogen Tilburgers volgens het plan maximaal vijf planten thuis telen en die doorverkopen aan een coffeeshop binnen Tilburg. Daarbij is wel een maximumprijs afgesproken.

Strenge controles Daarnaast draait het hele plan om strenge controles van de shops en een stevige aanpak van illegale wiethandel (de handelaren en telers die de regels van het plan negeren) en straatverkoop. De Tilburgse SP-fractievoorzitter Hans Kokke vindt het plan anno 2013 nog steeds goed.

"Er moet echt iets geregeld worden, want zo kan het niet langer. De Tilburgse SP, maar ook onze fractie in de Kamer staan volledig achter het Tilburgse plan." De gemeente is net op tijd met het indienen van het plan. Dat moest voor 1 april. De komende tijd gaat het ministerie alle plannen van de gemeenten die iets hebben ingediend, onderzoeken. Hoe lang dat precies gaat duren is onduidelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten