vrijdag 27 september 2013

Demmink wil geen getuigenverhoor


Een verslag van WRC Rotterdam
 
Voormalig topambtenaar Joris Demmink (Justitie) verzet zich tegen het horen van getuigen in de naar hem genoemde affaire.

Dat meldt Stichting De Roestige Spijker. De stichting voor onderzoeksjournalistiek en tegen doofpotten wil dat een stafambtenares van het ministerie van Justitie onder ede wordt gehoord. Volgens twee ex-collega's heeft deze ambtenares hun verteld dat zij in het verleden 'jonge jongens' voor Demmink heeft moeten regelen. De Roestige Spijker bepleit een getuigenverhoor van een aantal betrokkenen. De rechtbank in Utrecht buigt zich vrijdag 27 september over dit verzoek. Demmink heeft via zijn raadsman Knijff laten weten helemaal geen verhoor te wensen.'Jonge jongens'
Via een uitgelekte email aan CDA´er Pieter Omtzigt, die later afkomstig bleek van voormalig gevangenisdirecteur Bart Molenkamp, en waarvan Katholiek Nieuwsblad op deze website op 19 maart het eerst melding maakte, bleek dat Molenkamp en zijn collega Jacques van Huet tijdens een dienstreis in 1992 gesproken hadden met Demminks persoonlijke assistente, die zich beklaagd zou hebben dat ze voor hem ´jonge jongens´ moest regelen. De reden om er nu op terug te komen was de groeiende ergernis over het stelselmatig bescherming van Demmink door Justitie. Daarom stapten de twee met hun verhaal naar een Haarlemse notaris. De Volkskrant publiceerde erover op 20 juni.

Youtube
De verklaringen waren voor De Roestige Spijker aanleiding om een getuigenverhoor aan te vragen. Volgens de stichting is een gedegen onderzoek naar beweringen over Demmink mede door de verklaringen van de voormalig gevangenisdirecteuren onontkoombaar. De Roestige Spijker wil de voormalig gevangenisdirecteuren en hun collega zo spoedig mogelijk horen. Maar ook advocate Adèle van der Plas, rechercheur Klaas Langendoen en een man die beweert als minderjarige te zijn misbruikt door Demmink. Deze drie personen zijn allen te zien in Amerikaanse documentaire Dutch Injustice: when child traffickers run a nation, die op YouTube al ruim 260.000 keer is bekeken. Zij voerden ook het woord op de hoorzitting over onze hoogste Justitie-ambtenaar in het Amerikaanse congres, waar in Nederland alleen Katholiek Nieuwsblad en Algemeen Dagblad verslag van deden.

'Diep gewortelde complottheorie'
Van een diepgaand onderzoek naar de zaak Demmink is, ondanks alle beweringen van het tegendeel door minister Opstelten, nooit sprake geweest. Intussen worden alle juridische kosten van Demmink door de Staat betaald. Op kosten van de belastingbetaler verzet topadvocaat Knijff zich nu namens zijn cliënt tegen een getuigenverhoor. Knijff stelt dat de stichting ernstig inbreuk maakt op de persoonlijke integriteit van Demmink en gedreven wordt door een "diep gewortelde complottheorie". De Utrechtse rechtbank bespreekt het verzoek tot het horen van getuigen vrijdag 27 september om 13.00 uur.

De Demmink-docu op Youtube is internationaal al meer dan 260.000 maal bekeken.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten