zaterdag 6 juli 2013

Eurosceptisch, wat is dat eigenlijk?Eurofielen hebben de laatste tijd behoorlijk wat te stressen, anti EU partijen schijnen namelijk steeds meer internationaal samen te werken en breiden zo hun invloed uit. Op 3 juli vond er hierover een debat plaats in Nieuwspoort, uitgenodigd waren Sarah de Lange, Mark Kranenburg, Nel van Dijk en René Cuperus. De presentatie werd verzorgt door Max van Weezel, alhoewel een presentator eigenlijk een neutrale houding hoort aan te nemen spreekt Max toch wel duidelijk zijn vrees uit voor de opkomst van UKIP van Nigel Farage.
Al snel word Mark gecorrigeerd door Quintus Backhuys van de Libertarische partij, de presentator heeft het namelijk de hele tijd over anti Europa partijen, toch is er volgens de libertarier een immens verschil tussen anti Europa en anti EU overtuigingen, wie anti EU is hoeft nog niet persee anti Europa te zijn. Om verwarring te voorkomen word er vanaf dat moment gesproken over eurosceptici,  het maakt weinig uit of je nou argwanend bent tegenover de Euro, Europa of de EU, het valt volgens de genodigden blijkbaar allemaal in hetzelfde hokje.

Sarah de Lange, universitair docent politieke wetenschappen, heeft onderzoek gedaan naar de opkomst van eurosceptici en hieruit blijkt dat 26% van de bevolking het EU lidmaatschap geen goede zaak vind, tegenover 37% die wel tevreden is over het Europese parlement.Volgens Sarah is er sinds 2009 weinig veranderd in de statistieken, wel zijn er duidelijke veranderingen te zien in wat specifieke topics als gevolg van de crisis. Zo zouden meer burgers kritisch tegenover de Euro staan en word er gehuiverd voor de toename van macht van het Europese parlement
Mark Kranenburg, journalist van het NRC, leg uit dat deze angst gegrond is. De laatste jaren is het Europees Parlement aan veel veranderingen ondergaan die voor machtstoename zorgden; 'dit is een echt probleem geworden, het Europese Parlement is veranderd in een wetgevingsmachine.'-aldus Mark. Hij vind het goed dat de eurosceptische partijen in opkomst zijn, volgens hem houd dat het parlement scherp.
Nel van Dijk, oud-Europarlementariër van GroenLinks, is groot voorstander van de samenwerking. De pro Europa partij heeft in het verleden echter wel een klap te verduren gehad bij het referendum van de Europese grondwet; hun kiezers waren duidelijk tegen deze omstreden grondwet terwijl Groenlinks groot voorstander was. Vervolgens floept Nel eruit; 'weet niet of je je iets moet aantrekken van wat je kiezers vinden.' maar na flink wat rumoer in de zaal weet ze zich snel te corrigeren. Nel vind het overigens wel goed dat er kritiek word geleverd op het Europees parlement, zolang er maar ruimte blijft voor debat en verbetering.
René Cuperus medewerker van de Wiardi Beckman Stichting van de PVDA, legt uit dat zijn partij erg verdeeld is over het onderwerp 'Europa'; de partijtop blijkt voorstander te zijn terwijl de achterban wat terughoudender is. René valt naar eigen zeggen onder deze groep, hij vind het belangrijk dat het een onderwerp van gesprek blijft 'eurosceptisisme is een democratische plicht,' spreekt hij meerdere malen standvastig uit. René maakt zich zorgen over de toenemende centralisatie van macht en  noemt Europa een elitair project.

Na afloop had een JDTV reporter ruimte om wat vragen te stellen aan Nel van Dijk. Zie de onderstaande video.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten