zaterdag 16 maart 2013

Turkse geheime dienst schaduwde CDA-kamerlid“Het werk dat ik doe is minder onschuldig dat het lijkt. De Turkse geheime dienst zit nog steeds achter me aan”, zegt Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt in een interview dat zondag verschijnt op ThePostOnline.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wordt naar eigen zeggen door Turkse geheime dienst geschaduwd. De controle zou verband houden met zijn onderzoek naar de zaak Joris Demmink en zijn inzet voor meer geloofsvrijheid van christenen.  De parlementariër merkte dat hij een escorte mee kreeg bij een bezoek aan enkele christelijke instellingen, vertelt hij. ‘Die hebben zich gewoon voorgesteld. Die mensen rijden gewoon met je mee’, zegt hij.

Demmink
Omtzigt is in 2010 getrouwd met een orthodox-christelijke vrouw uit Turkije en bezocht tijdens een huwelijksreis reis enkele kerkgenootschappen. ´We zijn door twee agenten geschaduwd. Die wilden bij elk gesprek mee, bij elk bisschop of wie we dan ook, die we bezochten.’ Volgens Omtzigt zou zijn inzet voor christenen en zijn bemoeienissen met de zaak Demmink hem veel last bezorgen. Demmink was een oud-topambtenaar die ervan wordt beschuldigd in Turkije al dan niet betaalde seks te hebben gehad met minderjarige mannen. “Daar worden landen niet blij van. En van de zaak Demmink wordt de Nederlandse politieke klasse niet blij”, zegt hij.

Geen vervolging
De Demmink-zaak werd geseponeerd. Het OM achtte niet bewezen dat Demmink, die als secretaris-generaal werkte op het ministerie van Justitie, betrokken zou zijn geweest bij het hebben van seks met deze minderjarige Turkse jongens.
Enkele leden van het Amerikaanse Congres nemen daar geen genoegen mee en eisen een nieuw onderzoek. In het Amerikaanse Congres is de zaak onder de aandacht gebracht door het Republikeinse Congreslid Christopher Smith.
Omtzigt laat weten geen bewijzen te hebben dat er een relatie bestaat tussen het schaduwen en de zaak Demmink.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten