vrijdag 1 februari 2013

Minister Opstelten wil meer tijd voor Kamervragen over Demmink

Minister Opstelten van Justitie heeft per brief laten weten dat hij meer tijd nodig heeft om de vragen van de CDA'ers Pieter Omtzigt en Peter Oskam over de "vermeende mensenrechtenschendingen in Turkije en Nederland" te beantwoorden.   
De vragen, gericht aan zowel de minister van Justitie als van Buitenlandse Zaken, waren op 10 januari gesteld naar aanleiding van resolutie 838 van het Huis van Afgevaardigden in de Verenigde Staten, waarin melding gemaakt wordt van de beschuldigingen tegen de voormalige secretaris-generaal van Justitie, mr. Joris Demmink. Deze zou zich in de jaren negentig in Turkije schuldig hebben gemaakt aan het verkrachten van jonge jongens. Twee van hen proberen nu als volwassenen aangifte tegen Demmink te doen. 
Omkoping
De resolutie wil dat het Internationale Hof van Justitie uit Den Haag wordt weggehaald, omdat Nederland blijft weigeren serieus onderzoek naar de beschuldigingen te doen. Volgens de advocaat van de twee Turkse mannen lukt het hun niet hun aangifte tegen Demmink door Justitie hier in behandeling te laten nemen. Zij zouden bovendien worden bedreigd, nadat het niet gelukt was hen door omkoping hun beschuldiging te doen intrekken. De Turkse journalist Burhan Kazmali, die de kwestie onderzoekt, is zelfs onlangs op straat in elkaar geslagen. De Nederlandse Vereniging van Journalisten heeft het inmiddels voor hem opgenomen.

'Diepgaand' onderzoek
De Kamerleden Omtzigt en Oskam (beiden CDA) proberen er via Kamervragen achter te komen of de beschuldigingen van de resolutie, voor zover die Nederland betreffen, kloppen. Ook willen ze dat Opstelten duidelijk maakt welk "serieus onderzoek" de Turkse en Nederlandse autoriteiten doen "naar elke beschuldiging waarvan niet onmiddellijk duidelijk is of hij klopt of niet? Op welke wijze vindt dat onderzoek plaats en worden getuigen gehoord?" De Nederlandse regering heeft het namelijk voorgesteld alsof er naar de beschuldigingen naar Demmink wel degelijk "diepgaand" onderzoek is geweest.

'Zo spoedig mogelijk'
De vragen van de Kamerleden kunnen "niet binnen de gebruikelijke termijn" worden beantwoord, aldus Opstelten in zijn brief, "aangezien nog niet alle benodigde informatie ontvangen is. Ik streef ernaar de vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden."

bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten