dinsdag 26 februari 2013

Amerikaanse mensenrechtenorganisatie protesteert tegen benoeming Demmink


Rebecca Project for Human Rights, de mensenrechtenorganisatie die zich met name inzet voor slachtoffers van kinder- en vrouwenhandel, heeft in een brief op poten geprotesteerd tegen de benoeming van mr. Joris Demmink in het Helsinki Comité van Nederland.
  
'Ongelofelijk toeval'
De organisatie zegt in de brief aan het comité "verbijsterd" te zijn over deze benoeming. Het noemt het een "ongelofelijk toeval" dat op 4 oktober het Amerikaanse Helsinki Comité een hoorzitting houdt over de beschuldigingen tegen Demmink die over een periode van twintig jaar minderjarigen zou hebben misbruikt zonder dat daar enige "formele" juridische actie van de Nederlandse autoriteiten op volgde.Veilige haven
Op de hoorzitting in Washington gaan schokkende beschuldigingen tegen Demmink over tafel, maar ook tegen de falende Nederlandse rechtsstaat. "De advocaat van de slachtoffers (mr. Adèle van der Plas, -red. KN), een voormalig rechercheur (Klaas Langendoen, -red. KN) en een slachtoffer legden getuigenis af over de nalatigheid van de overheid en van mensenrechtenorganisaties om enig serieus onderzoek te beginnen naar de beschuldigingen van seksueel misbruik. Daarenboven biedt slechts enkele dagen later op 24 oktober het Nederlandse Helsinki Comité aan de heer Demmink een veilige haven door hem tot lid van het comité te benoemen", aldus drie directeuren van Rebecca Project.

'Doorgaan te falen'
Rebecca Project constateert sarcastisch dat een comité voor de mensenrechten "de perfecte plaats is voor de heer Demmink om neer te strijken". Vanuit deze positie "kan de heer Demmink ervoor zorgen dat de Raad van Europa en de Europese Unie doorgaan te falen in hun verantwoordelijkheid om 'hogere standaarden van bescherming voor mensenrechten' te bevorderen."

Enige conclusie
De Amerikaanse organisatie eist in de brief dat "het misdadige gedrag van de heer Demmink bij het misbruiken van minderjarige jongens volledig door een rechtbank wordt onderzocht en dat hem niet wordt toegestaan te functioneren als lid van een Helsinki Comité totdat het juridische onderzoek is afgerond. Zolang dat onderzoek niet gebeurd is, kan als enige conclusie getrokken worden dat het Helsinki Comité van Nederland een instrument is van het Nederlandse parlement, niet om de rechtsstaat te bevorderen, maar om die te corrumperen."

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten