donderdag 24 december 2020

Twitteractie voor Baybasin


JDTV Afl.2 - Baybasin

Gaat Baybasin zijn laatste adem uitblazen in een Nederlandse gevangenis of krijgt hij de rehabilitatie waar hij recht op zegt te hebben van de Nederlandse overheid?  JDTV volgt het verhaal rond de tot levenslang veroordeelde Huseyin Baybasin sinds 2008. Nadat ik hier door 'onderzoeksjournalist' Micha Kat op werd gewezen, omdat deze zaak een rol in de Demmink kwestie zou hebben, heb ik het verloop van dit verhaal zo goed mogelijk proberen vast te leggen. Volgens het verhaal zou Dhr.Demmink zijn gechanteerd met zijn misbruik van minderjarigen door de Turkse overheid. Of dit echt zo is zal in ieder geval nooit meer officieel vastgesteld kunnen worden, nadat het met veel moeite afgedwongen onderzoek hiernaar in Turkije stuk liep.
Vandaag zit Baybasin precies 25 jaar vast en het ziet er naar uit dat hij de gevangenis voorlopig ook nog niet zal verlaten. Ondanks het feit dat de Nederlandse overheid hem inmiddels meermaals heeft aangeboden hem vrij te laten, weigert hij dit uit principiële redenen. Baybasin wil namelijk geen vrijheid, maar eist rechtvaardigheid en weigert de gevangenis nu te verlaten tot hij officieel is vrijgesproken. De afgelopen jaren ben ik er door meerdere mensen diverse malen op gewezen dat ik Baybasin zou steunen door mij met deze zaak te bemoeien. Door dit te doen zou ik fout zitten en kortgezegd de maffia steunen. Uiteraard ben ik mij er van bewust dat de naam van de familie niet brandschoon is en o.a. met drugshandel in verband gebracht kan worden. Dat is ook niet zo vreemd. Huseyin Baybasin geeft immers zelf op camera toe dat hij op de hoogte was van drugstransporten. Zembla - Betrouwbaarheid telefoontaps in het geding

Dit verhaal heeft een hele hoop verschillende aspecten waar ik een heel boek over zou kunnen schrijven, Hele hoofdstukken over de Narcostaat en alle maatschappelijke en (geo) politieke gevolgen van de wapen en drugshandel etc. Hoewel dat allemaal erg interessant is, valt het  natuurlijk allemaal in het niets bij de vragen waar het wat mij betreft om gaat. Hoe kan het dat de telefoontap waarop Baybasin te horen is, terwijl hij een huurmoord zou regelen, gemanipuleerd lijkt te zijn? Kan ik morgen ook tot levenslang veroordeeld worden omdat er ergens in een tapkamer iemand creatief heeft zitten knippen? Wie zegt dat dit ons niet kan overkomen als Baybasin inderdaad op deze manier is weggewerkt en waarom zou de overheid dit doen? Micha Kat heeft zijn 'onderzoek' naar deze bijzondere zaak helaas niet doorgezet. Sinds zijn mysterieuze bezoek aan Fred Teeven in de Tweede Kamer, heeft deze niet alleen de zaak Baybasin maar ook de zaak Demmink naast zich neergelegd. Toch zijn er nog altijd mensen die hun stem laten horen als het om deze zaak gaat. 


De afgelopen jaren heb ik undercover contact gehad met @TruthHitsEvery1  en enkele van zijn acties om aandacht voor deze zaak te vragen vastgelegd. De persoon achter dit twitteraccount bleek uiteindelijk de gevangenisbewaarder Huig Plug te zijn. Een justitiemedewerker die niet alleen aandacht wilde voor alle controversiële vragen rond de zaken van Demmink en Baybasin, maar ook de klok wilde luiden over diverse misstanden bij de dienst justitiële inrichtingen waar hij op dat ogenblik nog werkzaam was. Hierdoor hebben wij lange tijd in het 'geheim' moeten samenwerken. Afgelopen jaar heeft hij er voor gekozen om eindelijk naar buiten te treden en zijn schokkende verhaal over de bedrijfscultuur binnen deze overheidsdienst in het openbaar te doen. Sinds hij door zijn werkgever op non actief is gezet, is Huig regelmatig op en rond het Binnenhof te vinden waar hij aandacht vraagt voor al deze verontrustende zaken. Vandaag vraagt hij steun voor zijn twitteractie voor Baybasin om dit wrange jubileum niet ongemerkt voorbij te laten gaan. Uiteraard hoop ik dat ook in dit verhaal de onderste steen ooit nog boven komt!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten