maandag 24 juli 2017

Huseyin Baybasin en het gesjoemel van het OM; Hans Moll en Hans van de Ven

  "Het kan ons allemaal gebeuren, dat is de ellende in deze zaak"

In de jaren '90 begonnen en tot heden een slepende zaak die op ongewoon hoog niveau speelt en waarin ook Joris Demmink betrokken is. De veroordeling van Baybasin is gebaseerd op afgetapte gesprekken. Aanleiding voor dit gesprek tussen Hans van de Ven en Hans Moll is een onlangs verschenen rapport van 1700 pagina's met daarin de aanbeveling van advocaat-generaal Diederik Aben aan de Hoge Raad om een herzieningsverzoek van Baybasin 's advocaat Adele van der Plas af te wijzen.Van der Plas heeft sinds de veroordeling van Baybasin in 2002 geprobeerd aan te tonen dat de afgetapte gesprekken door politie en justitie werden vervalst. Volgens Van der Plas speelt er een politieke samenzwering tussen de top van justitie in Nederland en de autoriteiten in Turkije. Opmerkelijk ook is dat getapte gesprekken normaliter aanvullend bewijs is. In het geval van Baybasin is daar vanaf geweken.

In het herzieningsverzoek is een heel belangrijke rol weggelegd voor de oud-medewerker van de Militaire Inlichtingendienst, Hans van de Ven. Deze werd vier jaar geleden naar voren geschoven door de advocate van Baybasin als de man die kon aantonen dat Nederlandse tapkamers niet in orde zijn. Van de Ven beweerde dat hij er ooit persoonlijk in is geslaagd om in het afluistersysteem gesprekken te wissen en zelfs audiofragmenten toe te voegen. Op die manier zouden ook de politie en het OM opnamen hebben kunnen manipuleren, stelde de advocaat van Baybasin.

De advocaat-generaal is duidelijk over de uitlatingen van Van de Ven. "Zijn uitspraken over de mogelijkheid van manipulatie van gegevens die zijn opgeslagen door het tapkamersysteem zijn loos en missen een essentieel fundament: kennis van zaken."

Help Café Weltschmerz en onze toekomst met een donatie of adopteer een aflevering: NL23 TRIO 0390 4379 13. (www.cafeweltschmerz.nl)Geen opmerkingen:

Een reactie posten