vrijdag 5 augustus 2016

Grove wraakacties van justitie tegen Baybasin?

"Dat gaan we even nu niet doen he!"

In juni werd de langverwachte conclusie van AG, Mr Aben in de zaak Baybasin opnieuw uitgesteld. Dat was een grote tegenvaller voor Baybasin en voor de nog steeds groeiende groep mensen die hem openlijk durft te steunen. Een kleine groep sympathisanten, het comité Free Baybasin, heeft Baybasin blijkbaar een hart onder de riem willen steken en heeft op zaterdag 23 juni een vlucht georganiseerd met een reclamevliegtuigje dat de tekst Free Baybasin now, meesleepte, een slogan die deze groep al jaren gebruikt. Het vliegtuigje maakte enkele rondjes boven de gevangenis Zuyder Bos in Heerhugowaard waar op dat moment vier afdelingen aan het luchten waren, onder wie ook Baybasin zelf. Hijzelf hoorde eerst enkele uren tevoren over het initiatief en heeft zelfs de dienstdoende bewakers nog geïnformeerd. Desondanks mocht iedereen gewoon naar buiten. Er werd gezwaaid naar het vliegtuigje. Baybasin was blij verrast met deze onverwachte morele steunbetuiging.Collectieve straf
De pret duurde niet lang. De gedetineerden van afdeling A0 en A1 mochten gewoon blijven luchten, maar de gedetineerden van Baybasins afdeling E0 en E1 werden nadat het vliegtuigje uit het zicht was, gesommeerd naar binnen te gaan omdat een van de bewaaksters zich bedreigd voelde door het vliegtuigje. De gedetineerden vroegen waarom dat nodig was en Baybasin bood nog aan om alleen zelf naar binnen te gaan, maar daar werd niet op ingegaan. Een hoofdbewaker nam uiteindelijk de dienst over van de geschrokken bewaakster, zodat de hele groep buiten kon blijven totdat het luchtuur om was. Maar na binnenkomst bleek dat de vertrokken bewaakster het afdelingshoofd had opgetrommeld en dat alle gedetineerden van E0 en E1 een collectieve straf kregen opgelegd: een dag isolatie. Voor drie gedetineerden, waaronder Baybasin was de straf verzwaard tot drie dagen isolatie.Geboeid naar de EBI
Twee dagen later, nog voordat de straf ten einde was, landde er ‘s avonds een politiehelikopter op het gevangenisterrein om Baybasin op te halen. Geboeid, op slippers en in short werd hij afgevoerd naar de landelijke isolatieafdeling EBI in Vught, waar hij nu nog steeds verblijft. Hij zit daar 23 uur per dag volstrekt geïsoleerd in een kale cel, met alleen een tv, verder helemaal niets. Een uur per dag mag hij luchten in een kooi. Advocatenbezoek gebeurt staand, achter glas. Alleen de aller gevaarlijkste criminelen krijgen zo’n behandeling.

Baybasin kent Vught goed. Hij verbleef er in totaal zes jaar en heeft de behandeling daar vaak vergeleken met de martelingen die hij in Turkije onderging. Vught vond hij erger. Zonder uitzondering gebeurden zijn overplaatsingen naar de EBI op basis van anonieme informatie over vluchtplannen. Het waren berichten die men nooit hard heeft kunnen maken. Wel weten we intussen dat Turkije zich destijds zeer intensief met de Nederlandse rechtszaak tegen Baybasin heeft bemoeid. Vast staat ook dat Baybasin in al die achttien jaar dat hij gedetineerd is, nooit een vluchtpoging of iets wat daarop lijkt, heeft ondernomen. Hij heeft zich altijd als een voorbeeldige gevangene gedragen.

Lees meer bij de Bakker Schut Stichting en op Crimesite

8 opmerkingen:

 1. Vught vond hij erger?? Waar heb je al die info van?? Man echt wat een bagger weer!! In Turkije wordt hij zonder meer vermoord, maar toch vind hij Nederland erger....tuurlijk joh. En natuurlijk zijn het ineens anonieme bronnen, het zijn gewoon klinkklare leugens, maar om ze nog enigszins cachet mee te geven noem je het anonieme bronnen. Je lijkt verdorie Kat wel met zijn vele anonieme bronnen die geen bewijs kunnen leveren. Wanneer ga je in Ierland filmen??

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De bron van het bericht staat er onder vermeld. Als je verdere vragen hebt moet je daar zijn of hier gewoon een duidelijke vraag neergooien, zodat ik die later evt. kan gebruiken.

   Ik heb er over nagedacht en ik denk niet dat Kat de tijd en moeite waard is om daar te gaan filmen. Hoewel het waarschijnlijk wel mooie televisie zou kunnen opleveren, heeft het verder niks van doen met de verhaallijnen waar het om zou moeten gaan. Het gaat ons om goed onderzoek naar de verhalen rondom Demmink, zoals het verhaal van Baybasin.

   Als ik budget heb om dingen te doen steek ik dat liever daar in, dan in een nutteloos reisje naar Ierland om die kale aandachtshoer te bevredigen. Ik denk toch niet dat Kat mij spontaan gaat vertellen wie zijn verblijf en biertjes al die tijd al sponsort.

   Bovendien loop ik echt het risico dat ik hem nog een tikje zou verkopen ook en voor je het weet zit ik dan weer in een Ierse celdeur te krassen o.i.d., het lijkt me dus geen goed plan om nu uit te voeren.

   Verwijderen
 2. Cruelman is een trol! Hij trolt ook voortdurend op BLIK.
  http://www.boublog.nl/2014/05/22/vuiligheid-en-justitie-zoekt-ervaren-internet-trol/
  Hoeveel schuift dat, Cruelman?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niks, ik doe het vrijwillig. Ik ben een brenger van feiten, niet van leugens zoals jullie dat steeds brengen. Jullie noemen iedereen die het niet eens is met jullie een trol dus eigenlijk zijn jullie trollen van de waarheid, duidelijk genoeg!!

   Verwijderen
 3. Cruel is een betaalde lafbek,het ergste soort mensen
  die bestaan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wordt niet betaald, doe het gratis. Maar dat jij scheld wil dus zeggen dat ik gelijk heb en jij ontiegelijk zwak staat!! Want anders had je me wel anders kunnen bewoorden en mij op andere manieren onderuit halen. Tja, het laat zien dat jullie alleen kunnen liegen en schelden...

   Verwijderen
  2. ...Wie zijn "jullie" precies?

   Ik las van de week ergens dat intelligentere mensen meer schelden. Dat ze dat doen zegt natuurlijk niets over of ze wel of geen gelijk hebben!

   Ik zie nergens een echte vraag of een stelling om onderuit te halen Cruel. Je klaagt dat er anonieme bronnen gebruikt worden en daar heb je op zich een punt mee, helaas kunnen wij daar verder ook weinig aan doen. Het is zoals het is!

   Beetje jammer dat iedereen meteen weer om zich heen begint te slaan hier. Het draait hier namelijk om goed onderzoek naar alle verhalen en niet om jullie ego. Schrijf iets nuttigs, stel een vraag of laat een bron zien die iets te melden heeft dat we nog niet hebben meegekregen!

   De rest is tijdverspilling! ;-)

   Verwijderen
  3. Hoe dan ook, laat me niet anoniem voor lafbek uitmaken zonder onderbouwing. En betaalde trol....ze hebben totaal geen bewijs maar roepen wel hard dingen die ze niet kunnen onderbouwen. Wees dan ook een vent en onderbouw dingen...maar dat gebeurt zoals gewoonlijk weer niet. Dat is inherent aan complotdenken; hard iets roepen maar bewijzen leveren kunnen ze nooit!!

   Verwijderen