zaterdag 28 mei 2016

Reactie politie en Justitie op uitzending EenVandaagNoch de Nationale Politie, noch Justitie wil reageren in de uitzending van EenVandaag over verdwenen goederen na inbeslagname. Beiden hebben de kritiekpunten anderhalve week van tevoren gekregen. Ook hebben ze afgelopen woensdag de uitzending al gezien. Politie en Justitie laten schriftelijk het volgende weten:

Politie, Bijzondere Opsporingsdiensten (BOD-en) en het Openbaar ministerie (OM) leggen jaarlijks beslag in duizenden zaken. Dat is nodig voor waarheidsvinding en daarnaast wordt er beslag gelegd om na een veroordeling crimineel verdiend vermogen af te kunnen pakken. Afpakken is een belangrijk onderdeel in strafzaken om criminelen te raken waar het hen het meeste pijn doet: in hun portemonnee. Het motief om criminaliteit te plegen is vaak geld verdienen. En wanneer je de criminele verdiensten afpakt, dan neem je het motief weg om weer in de fout te gaan.

We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat het beslagtraject helder en zorgvuldig verloopt. Het heeft onze constante aandacht. Advocaten vertellen aan Eénvandaag dat er vaker spullen, geld, sieraden en drugs zouden verdwijnen. Indien we de casussen –die niet concreet worden gemaakt- zouden kennen, zouden we ze tot op de bodem uitzoeken. Indien er iets mis gaat, roepen wij betrokkenen op om aangifte te doen. Een onderbouwde aangifte kan startinformatie bevatten voor een onderzoek.Jaarlijks worden er meer dan 200.000 items in beslag genomen door de Politie en Bijzonder Opsporingsdiensten. De Domeinen Roerende Zaken beheert de in beslag genomen goederen. De regelgeving en procedures rond beslag zijn sinds 2011 aangescherpt. Iedere casus waarin er iets niet goed gaat of waarin verbetering mogelijk was, is er één te veel. We staan open voor alle aanbevelingen of suggesties waar het beter kan. De ombudsman doet momenteel onafhankelijk onderzoek naar de beslagketen. Dat onderzoeksrapport verschijnt naar verwachting voor de zomer.

Integriteit staat hoog in het vaandel voor medewerkers van Politie, OM en andere medewerkers in de beslagketen. Ambtenaren hebben een voorbeeldfunctie. Er wordt altijd onderzoek gedaan naar (meldingen van) integriteitsschendingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten