maandag 30 mei 2016

Hoorzitting coffeeshopbeleid Maastricht

'U moet onze problemen niet willen oplossen.'

Na lange tijd is de stilte in Maastricht verbroken. Wat is er in de tussentijd gebeurd in deze Europees getinte Maasstad? Stille wateren hebben blijkbaar dus diepe gronden.

De gemeente Maastricht hield op dinsdag 24 mei 2016 een hoorzitting over haar coffeeshopbeleid. Een dikke vijf uur waren er nodig om alle meningen te horen en te laten bevragen door de raadsleden. In Maastricht wordt het strengste beleid voor coffeeshops van heel Nederland gevoerd. Als het gaat over de toelatingseisen van coffeeshopbezoekers kun je gerust zeggen dat ze het daar wel heel erg bont maken, en weinig goeds voor hebben met hun bewoners. Helaas zijn toeristen of bezoekers, die niet in Nederland wonen, nog steeds niet welkom in de prachtige coffeeshops van deze bourgondische stad. Zelfs de eigen bewoners moeten nog steeds een uittreksel aanvragen bij de gemeente om een joint te mogen kopen in de stad. Laat dat nou net zijn wat de consument niet wil, dan maar de straat op of een eigen netwerkje opbouwen!

Maastricht zucht ondertussen nog steeds onder een zwaar juk van illegale drugshandel, overlast in de wijken en drugsrunners rond het centrum. In het AD stond Maastricht voor het derde jaar achter elkaar weer strak op nummer twee van de misdaadmeter. Maastricht kwam vóór invoering van dit beleid in 2012 nooit voor in de top tien!


Zoals altijd kwamen alle bekende verhalen van de voor- en tegenstanders voorbij, en of we er iets mee opgeschoten zijn is nog maar de vraag. Natuurlijk is elke discussie of debat op dit onderwerp goed. Om bewustwording onder de mensen teweeg te brengen moeten we er met z’n allen zoveel mogelijk over praten, maar je kunt je afvragen of dit hele rollenspel de burgemeester van Maastricht dit keer wél op een ander standpunt zal brengen. Ze had zich afgelopen zaterdag in het AD tenslotte al min of meer uitgesproken om het beleid niet te wijzigen.

De burgemeester was op de achtergrond aanwezig, louter om te luisteren naar alle sprekers. Verschillende burgers en ondernemers kwamen aan het woord. Ook de burgemeesters van de aangrenzende Belgische gemeenten Lanaken en Riemst mochten hun zegje doen over de Maastrichtse en Nederlandse onvolkomenheden in het drugsbeleid. Intussen zijn ze zelf onderdeel van het probleem, maar daarin willen ze geen kleur bekennen. Het liefst helpt de burgemeester van Riemst ons graag om alle coffeeshops te sluiten sprak hij uit. Deze Belgische burgemeester deed wel meer respectloze, maar vooral op drijfzand gebaseerde uitlatingen over cannabis en de liefhebbers ervan. Er waren op deze hoorzitting duidelijk meerdere sprekers aanwezig die hun spreektijd gebruikten om een politiek standpunt neer te zetten. Voor wie kwamen zij eigenlijk? Wat ons betreft moet België, net als andere Europese landen zichzelf eens goed in de spiegel aankijken in plaats van propaganda verkondigen over de grens.

Lees verder bij WeSmoke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten