woensdag 25 mei 2016

Onderzoek naar Demmink afgerond

"Als u nou begint te praten over een bende gaat mij dat toch te ver"

Het strafrechtelijk onderzoek in Nederland naar de betrokkenheid van voormalig ambtenaar mr. J. Demmink bij verkrachting halverwege de jaren negentig van twee – destijds – minderjarige jongens in Turkije is afgerond.

Het dossier ligt ter beoordeling bij het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM). Naar verwachting zal volgende maand een beslissing worden genomen over verdere strafvervolging.

Het OM begon in februari 2014 een strafrechtelijk onderzoek naar aanleiding van de uitspraak van het Gerechtshof Den Bosch. Aan Turkije zijn meerdere rechtshulpverzoeken gedaan, waaronder het horen van de door het Hof genoemde getuigen.

Op verzoek van het OM heeft ook de rechter-commissaris bij de rechtbank Den Haag twee jaar geleden een onderzoek geopend. De rechter-commissaris heeft een uitvoerig onderzoek gedaan door getuigen te horen en documenten te laten onderzoeken. De rechter-commissaris en de officier van justitie zijn in 2014 en 2015 ook meerdere keren zelf naar Turkije geweest om de rechtshulpverzoeken toe te lichten.

Turkije 
De Turkse autoriteiten hebben kortgeleden definitief laten weten geen uitvoering te geven aan de rechtshulpverzoeken van het OM en de rechter-commissaris. Op basis van de Turkse wetgeving zouden de onderzoekshandelingen niet kunnen worden uitgevoerd.

Andere signalen 
Tegelijkertijd met het strafrechtelijk onderzoek is een oriƫnterend feitenonderzoek ingesteld, waarbij alle signalen van seksueel misbruik door Demmink zijn onderzocht. Dit onderzoek is uitgevoerd door de rijksrecherche. Ook in dit onderzoek wordt een beslissing van het OM volgende maand verwacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten