woensdag 20 april 2016

Nova - Henk Krol over het Anne Frank plantsoen en seksfeesten in Weert
In NOVA van 7 oktober 2003 waren Henk Krol van De Gay Krant en Geert-Jan Knoops, de advocaat van Fons Spooren, te gast in de studio.

In 2003 ontstond er een schandaal rond jongensprostitutie. Op 5 juni 2003 meldde NOVA dat de directeur van PSV, Fons Spooren, was gearresteerd wegens seks met minderjarige jongens die hij zou hebben ontmoet in het Anne Frankplantsoen in Eindhoven.

Spooren werd niet alleen aangeklaagd wegens ontucht met minderjarige jongens, maar ook wegens zware mishandeling, omdat hij seropositief zou zijn. Hij werd veroordeeld tot 15 maanden, waarvan 5 voorwaardelijk. Het rumoer rond Fons Spooren had tot gevolg dat een aantal mensen zich meldden bij de Gay Krant, met een ander verhaal.

Op 18 juni verklaarde Henk Krol, hoofdredacteur van de Gay Krant, in NOVA, dat er vanuit het Anna Frankplantsoen seksfeesten werden georganiseerd in Weert en dat daar minderjarige jongens uit het Oostblok werden misbruikt. Op 15 juli vertelde Henk Krol in NOVA, dat justitie al in 1995 onderzoek deed naar jongensprostitutie in Eindhoven en Weert, maar dat het onderzoek later weer was stopgezet. Volgens de jongens uit het plantsoen zouden er ook “hoge omes” van politie en justitie betrokken zijn bij de seksfeesten

.

Deze uitzendingen van NOVA leidden tot kamervragen, maar volgens minister Donner van Justitie was er niets aan de hand. Het OM beweerde dat er geen enkele aanwijzing was voor de beweringen van Henk Krol. De Gay Krant schreef daarop samen met de Panorama een dossier ‘Anne Frankplantsoen’. Daarin meldden zij ook de betrokkenheid van een hoge ambtenaar van justitie. Hij zou regelmatig betaalde seks hebben met jongens in het Anne Frankplantsoen en seksafspraken met hele jonge jongens in Tsjechië. Justitie ontkende alle aantijgingen tegen de topambtenaar en minister Donner sprak over “riooljournalistiek”.
Op 8 oktober 2003 publiceerden de Gay Krant en Panorama een groot artikel over de jongensprostitutie in en rond het Anne Frankplantsoen. In dat artikel werd ook de topambtenaar van Justitie onder een gefingeerde naam opgevoerd. Op 14 oktober deed een zekere Janos aangifte tegen de topambtenaar van justitie. Deze zou hem toen hij nog minderjarig was in Tjechië en Nederland hebben misbruikt. NOVA besteedde ook daar weer een uitzending aan, waarin de advocaat van de topambtenaar, mr. Harro Knijff, reageerde op de beschuldigingen.Henk Krol heeft de afgelopen jaren bij minister Ivo Opstelten van justitie tot drie keer toe aangedrongen om de positie van voormalig topambtenaar Joris Demmink bespreekbaar te maken. Dat zei de Eindhovenaar in het televisieprogramma Eén op Eén. Demmink zou zich schuldig hebben gemaakt aan kindermisbruik. Justitie vervolgt Demmink vanwege mogelijk misbruik van twee Turkse jongens. Het was al langer bekend dat de topambtenaar zich schuldig zou maken aan ontucht. Zo was het Krol die in 2003 als toenmalige hoofdredacteur van de Gay Krant meldde dat Demmink betrokken zou zijn bij ontuchtzaken in Eindhoven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten