dinsdag 16 februari 2016

De twee gezichten van Eef HoosPeter R de Vries meldde zich met zijn zuurste gezicht bij RTL Boulevard om hem nog even een flinke trap na te geven. En eerlijk is eerlijk, Eef Hoos was echt niet alleen maar een lieverdje....
Hij heeft zeker in de jaren tachtig diverse praktijken uitgehaald die je gerust crimineel mag noemen. Daar is hij ook niet voor niets voor veroordeeld geweest. Direct na zijn vrijlating,ergens eind jaren negentig, werd ik als free-lance verslaggever getipt dat hij wel openstond voor een openhartig interview. En dat is iets waar je natuurlijk nooit lang over na hoeft te denken....

Ja, openhartig werd zijn verhaal zeer zeker! ik trof een man die amper 2 weken na zijn vrijlating nog bol stond van emotie en woede. Hij liep -zoals dat heet- helemaal leeg en ik kreeg onmiddellijk het beeld van een man die zichzelf tijdens het gesprek bepaald niet helemaal onder controle had en dingen riep waarvan ik de overtuiging had dat als ik dit zou publiceren er een geweldig sensationeel en stof doen opwaaiend verhaal zou ontstaan ,waar heel Nederland nog tijden lang van zou smullen.

"...Het is allemaal een beetje genuanceerder"

Hij had tranen van woede in zijn ogen staan terwijl hij zijn tirades losliet. Maar ook zag ik door zijn tranen heen eigenlijk een hele kwetsbare radeloze man. Zijn woede was 100% oprecht,zijn woorden en aangekondigde daden waren vertekend en verkleurd door zijn ongecontroleerde emoties van dat moment. Hier zat een man voor mij die zoveel had doorstaan de afgelopen jaren en zich nog midden in alle verwerkingen hiervan bevond. Ik twijfelde echter niet aan de terechtheid van zijn detentie...

Ik twijfelde echter wel of ik dit verhaal wel moest maken.... Na het tellen van een aantal knopen besloot ik om het toch maar wel te doen. Eenmaal klaar met schrijven belde ik Eef op en bracht hem van mijn eerdere dillema op de hoogte en stelde voor dat hij het verhaal eerst zelf zou doorlezen en daarna een dag of 2 na te denken of hij dit wel gepubliceerd wilde hebben.. Hij was hoogst verbaasd,dit had hij nog nooit meegemaakt.... Een dag later al ging de telefoon en vertelde hij dat hij zich bij nader inzien rot geschrokken was van wat hij allemaal aan mij had toevertrouwd...Ik heb daarna een sterk gekuiste en aan sensatie ingeperkte versie van het verhaal herschreven..

Na de publicatie in het - inmiddels ter ziele gegane- blad Aktueel belde hij mij op en uitte hij zijn dankbaarheid. "Je had me helemaal kunnen slopen",vertrouwde hij me toe. Ik had zijn vertrouwen gewonnen en in de tijden daarna kreeg ik geregeld bruikbare tips via hem vanuit het zwartgrijze bajescircuit. Hij stelde mij weer iets later voor om voor hem het blad The Mistake te gaan maken ,een blad die wantoestanden bij de overheid aan de kaak moest stellen. Zo gonsde het het in die tijd al van de geruchten over vermeende pedo-activiteiten van de topman van Justitie Joris Demmink. Internet was nog iets dat heel erg in de kinderschoenen stond, dus was ik altijd gewapend met pen, papier een pre-historisch opname apparaatje op weg naar vermeende wantoestanden. Ik heb in die periode de meest vreemde vogels van allerlei pluimage ontmoet,saai was het nooit!


Eef was een nogal emotionele man ,tijdens een telefoongesprek met iemand dat niet helemaal lekker liep stelde Eef nijdig dat hij op weg ging naar Den Haag om een staatsgreep te plegen. Vijf minuten later was het kantoorpand omsingeld met nerveuze politie autootjes.Big Brother was overhearing us. Een andere keer stond s'morgens toen ik aan kwam rijden een complete RTL ploeg op de stoep .Had Eef tijdens een interview met TV Flevoland weer eens iets teveel van uit zijn hart gesproken met de nodige opschudding tot gevolg. Zat ik s avonds als woordvoerder namens Eef in het RTL nieuws.

Ik kan met de hand op mijn hart zeggen dat tijdens de periode dat ik er werkte ik nooit iets gemerkt hebt van incassopraktijken. We hebben onze samenwerking nooit op papier gezet,maar juist met Eef heb ik altijd goede afspraken kunnen maken en hij kwam ze altijd uiterst keurig en correct na. Iets wat ik van de mensen waar wij afhankelijk voor het uitgeven en verspreiden van ons blad en ook vele andere" gerespecteerde" zakenlieden bepaald niet kon zeggen..

Al heel snel werd ons blad tot een zwart schaap binnen de mediawereld verklaard. De combinatie Eef Hoos en het klokkenluidersmagazine verhouden zich in de "beschaafde" uitgeverswereld als de muziek van Ronnie Tober tot die Lady Gaga... Na 4 uitgaves was het onmogelijk om onze activiteiten voort te zetten.. We hebben er geen drama van gemaakt en onze samenwerking in goed overleg stopgezet. Eef emigreerde samen met zijn vrouw Jeanette naar Portugal waar hij een dierencrematorium opzette en nog een paar mooie jaren beleefde. We verloren elkaar uit het oog, ik ben naast het schrijven ook heel andere dingen gaan doen en heb helaas nooit van zijn uitnodiging om hem daar een keer op te zoeken gebruik kunnen maken Ik begreep dat zijn gezondheid de laatste jaren hard achteruit was gegaan..Het kaarsje begon langzaamaan te doven.

Wat ze ook van hem zeggen..ik herinner me Eef als een naar mij toe altijd eerlijk en oprecht mens,ik overdrijf niet als ik zeg dat hij als een tweede vader voor me is geweest RIP Eef.....voor mij ben je altijd oké geweest!

Jan de Bruijn
Redacteur JDTV

Geen opmerkingen:

Een reactie posten