maandag 11 januari 2016

Debat: De toekomst van het Nederlandse gedoogbeleid


Advocaat Gerard Spong, burgemeester van Breda Paul Depla en oud-rechter Frits Lauwaars gaan met elkaar in debat over de toekomst van het Nederlandse gedoogbeleid ten aanzien van softdrugs. Depla stelt dat het beleid ‘failliet’ is en Spong noemt het ‘hypocriet’. Het debat op 8 januari werd geleid door Filemon Wesselink en is gehouden in The Grass Company aan de Spoorlaan in Tilburg.


De PvdA’er Depla is een van de zeven burgemeesters die meewerkten aan het rapport ‘Het failliet van het gedogen. Op weg naar de cannabiswet’, dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) onlangs publiceerde. Het huidige beleid houdt in dat coffeeshops cannabis wel mogen verkopen en klanten er een jointje mogen roken, maar dat de teelt van cannabis en het bevoorraden van coffeeshops strafbaar is. Volgens Depla staat het beleid een effectieve aanpak van problemen in de weg. De burgemeester gaat met Spong en oud-rechter Lauwaars in debat over de toekomst van het gedoogbeleid.

Dat het debat wordt gehouden bij The Grass Company is bijzonder. De coffeeshop werd opgericht door Johan van Laarhoven, de Nederlander die vorige maand in Thailand werd veroordeeld tot een celstraf van 103 jaar. De Thai snappen niet dat de verkoop van cannabis in Nederland niet wordt bestraft. Volgens Spong is de zaak-Van Laarhoven een van de meest betreurenswaardige gevolgen van het Nederlandse gedoogbeleid.


Over Johan van Laarhoven
Van Laarhoven begon 35 jaar geleden een coffeeshop in Tilburg en opende in de loop der jaren nog drie vestigingen. Na zijn pensionering verhuisde hij naar Thailand, waar hij vorig jaar naar aanleiding van een verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie werd aangehouden. Inmiddels zit hij anderhalf jaar vast, onder erbarmelijke omstandigheden.

Lees meer op Justice for Johan en onderteken de petitie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten