dinsdag 12 januari 2016

Belangenverstrengeling in de Commissie Oosting?


"Hoe kon dat bonnetje nou zoek raken?"

JDTV had op maandag 4 januari 2016 een kort interview met voormalig topambtenaar Arthur Docters van Leeuwen. Docters van Leeuwen is momenteel bestuursvoorzitter van de Stichting Loodslicht en stelde vermoedelijk zelf Bert Kreemers (onderzoeksmanager van Loodslicht) aan als secretaris van de Commissie Oosting die de Teeven-deal moest onderzoeken.
 
De introductiepagina van Stichting Loodslicht.

Als secretaris van de commissie Oosting stelde Bert Kreemers een namenlijst op van mensen die moesten worden gehoord. Uitgangspunt van het onderzoek was volgens onze bron het verzamelen van inlichtingen i.p.v. waarheidsvinding. De regisseurs van de stichting Loodslicht waren op deze wijze in staat om alleen die getuigen te selecteren die goed uitkwamen in verband met de gewenste uitkomst van het onderzoek. De opstellers van het rapport waren wellicht in staat om de informatie zo samen te brengen dat verder onderzoek kan worden vermeden of een uitkomst wordt gegenereerd die de opdrachtgever (het kabinet Rutte) of anderen welgevallig is.

Opvallende namen van mensen die niet zijn verhoord door de commissie Oosting:

Winnie Sorgdrager (Minister van Justitie 1994-1998)

Arthur Docters van Leeuwen (voorzitter van het College van Procureurs-Generaal, van 1995 tot 1998) 

Ton Apeldoorn (FIOD-ambtenaar die mogelijk veel weet over de deal met Cees H. ) 


De geschiedenis lijkt zich te herhalen, en (nog) steeds is Fred Teeven erbij. Bijna twintig jaar geleden kwam het IRT-rapport uit. Toentertijd kwam er een indrukwekkende stoet mensen voor de verhoorcommissie van Maarten van Traa. Een hele belangrijke getuige werd echter nooit gehoord: toenmalig FIOD-ambtenaar Cees de Jongh, een ondergeschikte van Fred Teeven. Opmerkelijk, want volgens onze bronnen was Cees juist het best op de hoogte welke drugscontainers er in de havens ongezien werden doorgesluisd.


"Ik heb respect voor het werk dat de commissie heeft verricht"

Het valt JDTV op dat er verder nog niemand vragen heeft gesteld over deze eventuele belangenverstrengeling. Waar blijven de Kamervragen omtrent de dubieuze dubbelrol van Docters van Leeuwen. Waarom ontbraken Arthur, Winnie en en enkele medewerkers van de FIOD, Douane en het Ministerie van Financiën op de getuigenlijst van Bert Kreemers? Was de commissie Oosting echt onpartijdig en onafhankelijk?


"...Dat wil ik toch even checken!!!"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten