dinsdag 29 september 2015

Turkije gaat kwestie Demmink opnieuw bekijken


De voormalig secretaris-generaal van zijn ministerie, Joris Demmink, ligt sinds jaar en dag onder vuur vanwege aantijgingen van pedofilie, onder andere vanuit Turkije. Van der Steur antwoordt op vragen van Kamerlid Louis Bontes (Groep Bontes/Van Klaveren). Turkije gaat opnieuw kijken naar de kwestie Joris Demmink. Dat schrijft Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) aan de Tweede Kamer na vragen van Louis Bontes (VNL). Begin deze maand circuleerden berichten dat de Turkse autoriteiten niet wilden meewerken aan een Nederlands rechtshulpverzoek. Van der Steur heeft inmiddels contact gehad met de Turkse minister van Justitie die: “mij heeft toegezegd dat de Turkse autoriteiten de zaak opnieuw zullen beoordelen. Ik zal hierover op korte termijn met mijn Turkse ambtgenoot nader spreken.”

Turkije wilde ‘om juridische redenen’ niet meewerken, meldde NRC Handelsblad eerder deze maand. De beschuldigingen zouden na eerdere aangiften al eens zijn onderzocht en de Turken staan niet toe dat iemand twee keer voor hetzelfde feit kan worden berecht.

De Haagse onderzoeksrechter Yolande Wijnnobel staakte vervolgens haar pogingen om in Turkije getuigen te horen. Het gaat onder meer om de mannen die zeggen als tieners in de jaren negentig te zijn verkracht door Demmink. Van der Steur (VVD) heeft deze zomer telefonisch geprobeerd via zijn Turkse ambtgenoot het onderzoek vlot te trekken, maar dat lukte toen niet. Daar komt nu dus misschien verandering in.

Bron: TPO / Katholiek Nieuwsblad

1 opmerking:

  1. Whoow is echt heel fijn om te horen, zelfs hulp ui Turkije. Er kan niet genoeg hulp komen. SUPER BEDANKT!!!!

    BeantwoordenVerwijderen