woensdag 15 juli 2015

JDTV Vrijgesproken


Terwijl Micha Kat tien maanden mag gaan brommen, is JDTV vrijgesproken in het hoger beroep van de zogenaamde graffiti zaak die al sinds 2009 speelt. Er werden mij als cameraman in deze zaak 3 feiten ten laste gelegd door de officier van Justitie.


Op weg naar het Bilderberg HQ


Het eerste feit was mijn aanwezigheid bij de bekladding door Micha Kat, op het huis waar de Stichting Bilderberg Meetings destijds gevestigd was.

Het tweede feit was mijn aanwezigheid bij de diverse bekladdingen, die Micha Kat in de nacht van 7 September 2009 uitvoerde. Hierbij heeft hij teksten geplaatst op de gebouwen van de Raad voor Rechtspraak, het Paleis van Justitie en het Openbaar Ministerie in Den Haag.

Terwijl ik filmde hoe Micha Kat een tekst op het gebouw van het OM aan het plaatsen was, zijn wij opgemerkt door de politie en aangehouden. Hierbij zijn mijn camera en beeldmateriaal in beslag genomen en kreeg ik te horen dat ik verdacht werd van vernieling in vereniging en openlijke geweldpleging. Hierna zijn wij meegenomen naar het politiebureau en ingesloten. De camera en het beeldmateriaal zijn tot op de dag van vandaag in handen van het Openbaar Ministerie, waardoor ik de beelden hiervan helaas niet kan laten zien.

De "vernieling" van een celdeur is het derde feit dat mij tijdens de strafzaak ten laste is gelegd. Nadat ik een hele nacht en ochtend in de cel had zitten wachten, heb ik uit frustratie over de gang van zaken met mijn vinger de tekst "JORIS DEMMINK IS EEN CRIMINEEL!" in mijn celdeur gekrast. Niet echt een slimme zet, want nog geen 5 minuten later werd ik vrijgelaten. Nadat de agenten constateerden dat ik iets op de deur gekrast had, ging deze meteen weer dicht en mocht ik nog enkele uren op het bureau doorbrengen om ook nog een verklaring over deze daad af te leggen.

Wat hierna volgde was een opmerkelijk proces in de rechtbank van Den Haag. Aangezien rechtspraak openbaar is, wilde ik ook de procesgang graag op beeld vastleggen om deze beelden later te kunnen gebruiken in een documentaire over deze zaak. Aangezien ik ook nog verdachte was in deze zaak, had ik er ook nog eens belang bij dat het verloop van deze zittingen goed werd vastgelegd. 

Dat dit wel nodig was bleek tijdens een zitting op 11 februari 2011. Hierbij was een complete ME macht aanwezig, die zelfs tot in de zittingszaal mee ging. Tijdens de zitting waren er 13 agenten in de zaal aanwezig, deze volgden de verdachten en de bezoekers tijdens de zitting en onderbrekingen nauwlettend. Na afloop van de zaak bleven zij ons echter achtervolgen om ons vervolgens op onrechtmatige gronden te arresteren. We werden er namelijk van verdacht dat wij van plan waren om een demonstratie te gaan houden. Ook dit alles is op beeld vastgelegd.

  "...Ze weten nog steeds niet waarom het uniform blauw is!"

Dat ik met het filmen van deze acties van Micha Kat geen overtreding beging is in het volgende filmpje goed te zien, hierin beklad hij het Ministerie van Justitie. Terwijl hij hierna onderweg ging naar het dichts bijzijnde politiebureau om zichzelf aan te geven, werden wij al staande gehouden door een oplettende agent. Nadat zijn collega's ter plaatse waren gekomen, maakten deze de beslissing om alleen Micha Kat aan te houden.

"...Nee, die hoeft niet mee!"


Ondanks het feit dat de rechter in deze zaak de beelden van de graffiti acties nooit gezien heeft, heeft deze mij dus in eerste aanleg wel veroordeeld voor vernieling in vereniging en openlijke geweldpleging. Als gevolg hiervan moest ik verplicht mijn DNA afstaan. Aangezien ik dit weigerde heeft de politie mij later van huis gehaald en mij in een politiecel gedwongen om mijn DNA af te staan. Hierna is mijn DNA in verband met het verdrag van Prüm opgenomen in een Europese databank. Hiermee ben ik internationaal weggezet als een crimineel, terwijl op de in beslag genomen beelden gewoon te zien was dat ik mij nergens aan schuldig heb gemaakt! 

Met de vrijspraak komt er eindelijk een einde aan de lange periode van onzekerheid. Ik zal wel de boete voor de celdeur moeten betalen, maar feit blijft dat ik deze deur nooit bekrast zou hebben als ik niet onterecht gearresteerd was. Ik zal deze boete dus weigeren te betalen! De vraag die nu opdoemt is wanneer ik mijn camera en beeldmateriaal terug krijg en hoeveel schade JDTV eigenlijk heeft opgelopen door de handelswijze van het OM en politie. Binnenkort zullen zij dus mijn advocaat op de stoep kunnen verwachten!

4 opmerkingen:

 1. Van harte eric.

  Zelf heb ik altijd genoten van de jdtv afleveringen, en wat het OM ook zegt, ik zie je meer als vriendelijke camera journalist dan als crimineel.
  Het zou fijn zijn als je schadeloos zou worden gesteld en jou beeld matriaal terug krijgt.

  Het allerbeste,
  Bart

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gefeliciteerd, Eric! Dat is goed nieuws.
  Ik ben blij dat redelijkheid en billijkheid in deze zaak toch nog een kans krijgen.
  Vraagje: wordt je DNA nu automatisch verwijderd uit die internationale databank?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Bart ....Dank je!

  Ik heb het beeldmateriaal en de camera al terug gevraagd aan het OM. Een schadevergoeding zou zeker geen luxe zijn na die jarenlange stalkingspraktijken door politie en OM en al die keren onterecht in de cel te zijn gesmeten!

  @Boudine. Daar heb ik helemaal niets over gehoord verder! Dit is een van de dingen die ik zeker nog ga uitzoeken. Ik wil ook het bonnetje van het schilderwerk zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gefeliciteerd Eric, geweldig nieuws, je stond in je recht, maar het krijgen is heel wat anders!
  Hoop dat je alles terug krijgt+een flinke schadevergoeding!

  Greetzzz van een vroege fan ;-)

  BeantwoordenVerwijderen