woensdag 11 februari 2015

Man wil eigen rechtszaak filmen


Stel je voor....Je moet voor de rechter komen, maar weet helemaal niet zoveel van hoe het er in de rechtbank aan toe gaat. Op internet heb je allemaal verhalen gelezen over corrupte rechtspraak en je hebt het gevoel dat de tegenpartij in jouw zaak ook nog eens een vies spelletje met je speelt. Wat is dan het meest verstandige dat je kan doen? De camera meenemen naar de rechtbank en de zitting vastleggen natuurlijk! Op deze manier kun je niet alleen nog eens rustig op je gemak naluisteren wat er allemaal gezegd is, maar ook eventuele misstanden direct aantonen.

Een rechtbank is een van de weinige openbare plekken waar je niet zomaar mag filmen. Aangezien er in de rechtbank een hoop emotionele zaken spelen en er veel mensen komen, die om allerlei begrijpelijke redenen niet in beeld kunnen willen komen, mag er in de gangen en zittingszalen van een rechtbank niet zomaar gefilmd worden. Als je een zitting vast wil leggen, moet je daarom van te voren een filmaanvraag doen bij de afdeling persvoorlichting van de rechtbank.

In het filmpje hierboven hoor je de tegenpartij zich beklagen over het feit dat de filmer geen perskaart heeft. Dit is echter niet nodig om een filmaanvraag te kunnen doen. Journalist is een zogenaamd vrij beroep, iedereen kan het op elk moment zijn.  
In de landelijke persrichtlijn (pdf) staan enkele voorwaarden, waar je aan moet voldoen om te mogen filmen. Zo moet o.a. de camera op een statief geplaatst zijn en er vanuit een vast standpunt gefilmd worden.  De zitting moet ordelijk verlopen en niet verstoord kunnen worden door het filmen. 
Na de aanvraag zul je op de dag van de zitting bij de ingang van de rechtbank worden opgewacht door een medewerker van de afdeling persvoorlichting, deze zal je begeleiden tijdens het opbouwen van de camera in de zittingszaal voor deze aanvangt.

Zoals de filmer in dit al aangaf, is hij er van op de hoogte dat er in bepaalde uitzonderingsgevallen niet gefilmd mag worden. Bijvoorbeeld wanneer de belangen van een minderjarige geschaad kunnen worden. Je hebt er als kind namelijk helemaal niets aan, als zaken zoals de vechtscheiding van je ouders op youtube staat, inclusief allemaal vervelende details over jouw leven. Ook bij getuigenverhoren kan op verzoek van de getuige de camera geweigerd worden.  

"Wij moeten kunnen knippen in de beelden!"

Een van de belangrijkste regels uit de persrichtlijn is echter dat de professionele processdeelnemers,de rechter, advocaat en griffier, geen bezwaar kunnen maken tegen het gebruik van de camera. Zij worden geacht met de druk van de camera om te kunnen gaan, aangezien media nu eenmaal iets is wat bij het beroep hoort. Het is dus hoogst opmerkelijk te noemen, dat de rechter in het filmpje boven aan de pagina, instemt met de handelswijze van zijn collega, die de camera eerder zonder goede onderbouwing weigerde toe te laten. Professionele procesdeelnemers kunnen de camera immers niet weigeren! 

Bij JDTV hebben we helaas al te vaak gezien, dat camera's onterecht geweigerd worden door rechters. Ook weigeren zij stelselmatig om in openbaarheid uitspraak te doen over het toelaten van de camera, hetgeen zij volgens de richtlijn verplicht zijn om te doen. Wij zijn van mening dat "in openbaarheid" betekent dat de uitspraak, over het wel of niet filmen, altijd gefilmd mag worden. Als dit zou worden toegelaten, is voor een ieder te zien waarom de rechtbank tot dit besluit is gekomen en ontstaan er geen onterechte verhalen over corrupte rechtspraak en vriendjespolitiek meer.

...Er valt tenslotte niets te verbergen toch?  

Hopelijk zullen steeds meer mensen hun eigen zittingen gaan vastleggen en de zittingen uiteindelijk ook standaard opgenomen gaan worden door de rechtbank zelf, zodat alle partijen zonder tussenkomst van derden een registratie van de zitting terug kunnen kijken. Er zijn genoeg zittingen, waarbij de gang van zaken tijdens eerdere zittingen betwist worden en op deze manier kun je altijd even terug kijken wat er destijds echt gezegd is.  Een griffier kan natuurlijk altijd een typefoutje maken, maar de camera liegt niet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten