donderdag 10 juli 2014

Bij Ross heet Demmink gewoon Demmink

'De vrienden van Pinocchio' heet de nieuwe thriller van drievoudig Gouden Stropwinnaar Tomas Ross, die in oktober bij Tomas Ross Crime, een imprint van uitgeverij Cargo, zal verschijnen. Het is een thriller over Joris Demmink, de omstreden oud-topambtenaar van het ministerie van Justitie. Ross liep al jaren rond met plannen voor een boek over deze hooggeplaatste overheidsdienaar.

De titel van de thriller verwijst naar de beruchte Pinokkio Bar in de Tsjechische hoofdstad Praag, destijds een ontmoetingsplek voor pedofielen. De bar heet nu Club Temple, die zichzelf 'The best gay club in Prague' noemt. De hoofdpersoon in Ross' roman is een Nederlandse man die als jochie in de Pinokkio Bar werd misbruikt.

Het gerechtshof in Arnhem bepaalde in januari dat het Openbaar Ministerie de voormalig secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie moet vervolgen wegens vermeend seksueel misbruik. Demminks naam wordt al jaren in verband gebracht met pedofilie, maar hij heeft zelf de beschuldigingen altijd ontkend.

Enkele maanden geleden zei Ross nog te overwegen om Demminks naam niet te noemen in het boek. ,,Het probleem is dat Demmink niet is veroordeeld en tegen de tijd dat het boek uitkomt waarschijnlijk nog steeds niet. Ik overweeg dan ook om er een sleutelroman van te maken, met een topambtenaar genaamd Joris als personage. Want hoe ik ook over hem denk: het principe blijft dat schuld moet worden bewezen.'' Maar in 'De vrienden van Pinocchio' wordt het beestje gewoon bij de naam genoemd.

lees verder bij crimezone

Geen opmerkingen:

Een reactie posten