vrijdag 6 juni 2014

Het DNA van JDTV

"Ik geef u de vrijheid om zo snel mogelijk DNA af te laten nemen."

Het is een mooie dag om een eindoffensief in te zetten. Terwijl Minister Opstelten afgelopen week in Den Haag zijn waardering voor journalisten uitsprak en benadrukte dat zij gewoon hun werk moeten kunnen doen, zaten we op het JDTVHQ aan de telefoon met de politie. Officieel sta ik namelijk al geruime tijd gesignaleerd en dus moet oom agent mij te pakken zien te krijgen. Dit alles omdat de officier van Justitie uit de graffiti zaak heeft besloten dat ik mijn DNA moet afstaan. In verband met een andere kwestie informeerde ik recent bij de politie over hoe ik dit vreedzaam aan zou moeten pakken en lichtte hen in over mijn huidige situatie. Een dag later werd ik gebeld door een opgewonden agent die mij vertelde, dat ik alleen een aangifte zou kunnen doen als ik ook direct mijn DNA zou afstaan. Aangezien ik geen crimineel ben en dergelijk materiaal totaal geen rol speelt in mijn strafzaak, heb ik besloten om hier niet aan mee te werken. Is het vandaag DNA-Day voor JDTV?


Ten eerste is bij Dhr.Kat ook geen DNA afgenomen en is hij hier ook niet voor opgeroepen. In dit geval lijkt het dus meer op een spelletje pesten van de officier. Volgens de originele oproep had ik mij namelijk in IJmuiden moeten melden voor DNA afname op exact hetzelde moment dat de vorige zitting in de graffiti zaak plaats vond. Ik kan natuurlijk een heleboel, maar niet op 2 plaatsen tegelijk zijn.

Uiteraard ben ik gewoon netjes naar mijn rechtszitting in Den Haag gegaan, maar ik verwachtte eigenlijk wel om na afloop van de zitting direct door de politie meegenomen te worden. Dit is natuurlijk geen fijne gedachte als je je wil concentreren op je verdediging en kwam behoorlijk intimiderend over. Na afloop van een eerdere zitting was ik, samen met enkele bezoekers van deze zitting, namelijk ook al eens een politiebusje in getrokken en zonder reden opgesloten. Later heeft de politie moeten erkennen dat ook dit onterecht was, maar een excuus kon er helaas niet af. 

De belangrijkste reden voor mij om dit alles te weigeren, is dat mijn DNA na afname terecht zou komen in een Europese database met allerlei louche figuren. Hierdoor zou ik in al deze landen onterecht bekend komen te staan als een zware crimineel. Bezwaar maken tegen deze procedure kan bovendien pas na de afname van het materiaal. Volgens de regelgeving moet je DNA materiaal afstaan, als je je schuldig maakt aan een misdrijf waar een straf van minimaal 4 jaar op staat. In mijn geval heb ik mij volgens de officier schuldig gemaakt aan openbare geweldpleging.Het vreemde is echter de manier waarop dit tot stand is gekomen. Ik ben gearresteerd toen ik filmde Hoe Micha Kat een graffiti plaatste op het paleis van Justitie in Den haag. Volgens de agent die mij meenam, had ik mij hiermee schuldig gemaakt aan vernieling in vereniging. Hierop heb ik aangeboden om de beelden te bekijken, zodat hij zelf kon vaststellen of ik aan deze daad had bijgedragen.


Helaas ging hij hier niet op in en nam mijn camera en beeldmateriaal in beslag. Tijdens de zitting waarbij ik na afloop gearresteerd zou worden, heeft de politierechter niet alleen de camera's geweigerd, maar ook besloten dat ik mijn camera en beeldmateriaal niet terug zou mogen krijgen. Hierdoor is het voor mij onmogelijk geworden om eenvoudig aan te tonen dat ik mij niet schuldig heb gemaakt aan het mij ten laste gelegde. Als er gewoon volgens de regels gewerkt was had ik dit materiaal vrijwillig aan de politie afgestaan en het vervolgens gewoon kunnen publiceren, zodat je hier nu zelf had kunnen zien wat er die nacht daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Ik film dit alles om vast te leggen wat er in deze zaak plaats vind, zodat er achteraf geen onduidelijkheid ontstaat over de gang van zaken. Om deze reden heb ik ook getracht om mijn eigen zittingen vast te leggen, helaas weigerde de rechter dit op aanraden van de officier. 


"...die mogen niet naar binnen toe"

Ik zie dit gedrag van de officier als een poging om mij het werken onmogelijk te maken. Naast het feit dat mijn camera is gestolen en ik onterecht in de cel ben gezet, ben ik dankzij een persbericht ook nog een genoemd als mededader in een artikel van de Telegraaf. Dankzij dit soort acties ben ik niet alleen onterecht als crimineel weggezet, maar ook ernstig belemmerd bij de uitvoering van mijn werkzaamheden.

Op dit moment voel ik mij bijvoorbeeld niet vrij om een dagje op het plein in Den haag te gaan staan. Ik kan namelijk op elk moment afgevoerd worden. Hierna zal mijn DNA met dwang afgenomen worden, meewerken ga ik namelijk absoluut niet doen. Om te voorkomen dat er straks wat gekneusde agenten rondlopen, lijkt het mij dus beter om maar even binnen te blijven. Als gevolg hiervan zijn er dus ook geen nieuwe filmpjes meer gemaakt. Lekker he die persvrijheid hier!

Kan iemand deze cameraman even oppakken wegens belediging?

In de introductie van het filmpje waarmee dit artikel opent, is te zien dat een agent van mening is dat ik niet mee hoef naar het bureau. Nadat ik heb vastgelegd hoe Dhr.Kat een Graffiti plaatst op het ministerie van justitie. Er is feitelijk ook niets aan de hand, maar voor een soortgelijke situatie sta ik nu dus al jarenlang terecht wegens openbare geweldpleging. Er zijn talloze voorbeelden te vinden van cameramensen die iets vastleggen dat niet mag, hier ongestraft mee weg komen en hun beelden gewoon kunnen publiceren.


Waarom mag ik de beelden waarmee ik kan aantonen dat ik onschuldig ben niet hebben? Je gaat je bijna afvragen of er iets niet gezien mag worden. Ergens snap ik het ook wel natuurlijk. Het is voor de officier en de rechter natuurlijk niet leuk, om te zien hoe hun gebouw beklad wordt met teksten waaruit blijkt dat je voor een twijfelachtige organisatie werkt.


Op 17 Juni om 10:00 uur zal de strafzaak tegen JDTV verder vervolgd gaan worden in het Paleis van Justitie te Den Haag. Waarschijnlijk zullen we ook deze keer weer niet mogen filmen. Als je dit circus nog eens met eigen ogen wil beoordelen, is dit dus een mooie kans om zelf eens te komen kijken hoe het er aan toe gaat.  

4 opmerkingen:

 1. Laat ze de vinketering krijgen, die luie biggen, en hou je DNA in je lijf. Als ze je toch aanhouden, gelijk over ze heen pissen, kan je meteen weer gaan...

  Sterkte met deze teringregering en hun sadistische slaven...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een absurditeit! Misplaatste intimidatie van de bovenste plank. Sterkte Erik!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hey,
  HipHop kunstenaar ProvySuflayy gepubliceerd "A Star Brite Burnin 'de eerste single van zijn nieuwe album!

  Bekijk de video nu op YouTube!
  www.youtube.com/watch?v=X06H7IVEbAY

  Ga koop nu op iTunes en andere online retailers voor slechts 0,99 dollar cent
    iTunes link: bit.ly/1ex3cbq

  WAARSCHUWING: Video 'kunnen afbeeldingen van schattige kinderen bevatten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ZIEK hoe de rechter weigert om beelden te bekijken die INZICHT geven over het tenlastegelegde feit.

  Echt kk ziek.

  BeantwoordenVerwijderen