dinsdag 17 december 2013

OM: Geen bewijs dat Demmink in Turkije was


"Uit het onderzoeksdossier is gebleken dat de verdachte Joris op 20/07/1996 Turkije is ingereisd", meldde de Turkse officier van Justitie Selim Berna Altay in een officieel stuk van 22 april jl. Daarmee was dus niet "de suggestie" gewekt dat Joris Demmink in 1996 in Turkije was, zoals NRC vandaag schrijft, maar wordt dat voorgesteld als een geverifieerd feit.


Geen reden onderzoek
Niettemin laat het Openbaar Ministerie in Nederland nu via NRC bekend worden dat Turkije geen informatie zou hebben waaruit blijkt dat de toenmalig secretaris-generaal van het ministerie van Justitie in 1996 in Turkije was. Er is volgens het OM dan ook geen reden voor een strafrechtelijk onderzoek tegen hem.

Zelden ingewilligd
Advocaat-generaal Gerard Sta zou dit gisteren volgens justitiële bronnen gezegd hebben tijdens een besloten zitting van het gerechtshof in Arnhem. De raadsheren bogen zich over een verzoek tot vervolging van Demmink wegens verkrachting van twee minderjarige Turkse jongens in 1996. Verzoeken tot vervolging bij het Hof worden overigens maar spaarzaam ingewilligd.

Meer informatie
De topambtenaar heeft steeds gezegd dat beschuldigingen over strafbare gedragingen in Turkije in 1996 niet kloppen omdat hij daar sinds 1986 niet meer is geweest. Dat hij in juli 1996 elders was, kon hij aanvankelijk niet aantonen omdat de werkster zijn agenda´s zou hebben weggegooid. Verrassenderwijs vond hij die onlangs weer terug. Het OM zegt nu na een rechtshulpverzoek aan Turkije vorige week meer informatie te hebben gekregen over het geruchtmakende document van de Turkse officier van Justitie, dat deze zomer opdook.

'Onderzoeksdossier'
Turkije zou het OM deze maand hebben laten weten dat de genoemde datum in 1996 niet voortkomt uit eigen onderzoek, maar is gebaseerd op de aangifte. Dit staat echter haaks op het justitiële stuk zelf. Dat stelde immers dat het ging om "in- en uitreisgegevens uit het onderzoeksdossier".

Veertigduizend euro
Vorig jaar nog besloot het OM na een oriënterend feitenonderzoek dat er onvoldoende bewijs was om Demmink te vervolgen, hoewel er al jarenlang geruchten over hem de ronde doen en aangiften tegen hem zijn gedaan. De rechtszaken waarbij de voormalig secretaris-generaal van Justitie betrokken is, en waarvan hij de kosten mag declareren, hebben de staat inmiddels al bijna veertigduizend euro gekost. Het gerechtshof in Arnhem zal binnen zes weken bepalen of er niet toch een strafrechtelijk onderzoek moet komen.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten