zondag 15 december 2013

'Joris Demmink heeft agenda teruggevonden'


"Demmink heeft zijn privé agenda’s inmiddels gevonden en ik heb de agenda van 1996 ingezien."

Dat meldt mr. Harro Knijff, advocaat van voormalig topambtenaar Joris Demmink vandaag in NRC.
In 2011, toen Demmink verhoord werd door de Rijksrecherche, was deze agenda nog spoorloos en, aldus Demmink, vermoedelijk door zijn overijverige werkster opgeruimd. Demmink heeft steeds de beschuldigingen van seksueel misbruik ontkend, die van verschillende zijden tegen hem worden ingebracht.Bewijs
Deze zomer werden echter de resultaten bekend van een onderzoek door het Turkse OM als gevolg van een een aangifte daar tegen Demmink. Officier van justitie Selim Altay zou daarin vastgesteld hebben dat Demmink op 20 juli 1996 wel degelijk in Turkije was. Dat kan niet kloppen, vertelde Demminks advocaat Harro Knijff in september bij de rechtbank Utrecht. En hij haalde als verrassend bewijs hiervoor Demminks definitief verloren gewaande agenda aan. Hiermee zou aangetoond kunnen worden, aldus Knijff nu, dat de topambtenaar op de datum van het misdrijf waarvan hij beschuldigd wordt, 20 juli 1996, in Nederland was.

Arnhem
Maandag buigt het Hof in Arnhem zich achter gesloten deuren over een verzoek van twee Turkse mannen – Mustafa en Osman – die zeggen op hun twaalfde respectievelijk veertiende jaar in Turkije door Demmink te zijn verkracht. Hun advocate Adèle van der Plas wil dat het Hof het OM opdracht geeft Demmink te vervolgen. Zij vindt het nu onontkoombaar dat "het OM via een rechtshulpverzoek of via eigen navorsingen in Turkije de reisbewegingen van Demmink nader onderzoekt”


 
Utrecht
De dag erna vindt in Utrecht een openbare regiezitting plaats over het getuigenverhoor dat Stichting de Roestige Spijker eist. Daar zal worden bepaald wie als getuigen opgeroepen worden. Daarbij gaat het allereerst om rechercheurs die onderzoek naar Demmink deden, en een voormalige gevangenisdirecteur, die bij de notaris een verklaring liet vastleggen dat al in de jaren negentig beweringen over pedofiele activiteiten door Demmink onder personeel van Justitie de ronde deden. Ook zou een Nederlandse man 'Bart' aan het woord moeten komen, die vorig jaar al op de hoorzitting in het Congres in Washington een verklaring aflegde dat hij als vijftienjarige jongen betaalde seks met Demmink moest hebben. Volgens zijn advocaat Martin de Witte wil hij hiervoor schadevergoeding.


Fred Teeven
Bart was ook al getuige in het door geruchten omgeven Rolodex-onderzoek vijftien jaar geleden. Dit onderzoek naar een pedofiel netwerk van hooggeplaatsten werd om onduidelijke redenen niet doorgezet. De advocaat van De Roestige Spijker, mr. Matthijs Kaaks, overweegt volgens NRC ook de officier van justitie als getuige op te roepen die destijds de criminele inlichtingen voor het onderzoeksteam regelde: de huidige staatssecretaris Fred Teeven.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten