dinsdag 17 december 2013

'Demmink niet in Turkije? Agenda is met Tipp-ex behandeld'Het Hof in Arnhem heeft gisteren de klacht van de twee Turkse slachtoffers behandeld tegen de weigering van het OM strafvervolging in te stellen tegen Joris Demmink, oud secretaris-generaal op het ministerie van Justitie.

Dit wegens verkrachting en seksueel misbruik van een minderjarige. Hierover heeft mr. Adèle van der Plas, advocaat van de beweerdelijke slachtoffers een persverklaring doen uitgaan.


'Niets waard en misleidend'
Het OM heeft op de valreep de autoriteiten in Turkije gevraagd na te gaan of ene Joris Demmink in de jaren ’90 bij enige Turkse douanepost is geregistreerd als bezoeker. Het antwoord hierop vanuit Turkije was dat dit niet het geval was. In haar pleidooi laat mr. Adèle van der Plas weten dat het Hof "met deze informatie een rad voor ogen wordt gedraaid". Demmink genoot in die dagen immers de status van diplomaat met een daarbij behorend diplomatiek paspoort. "Dat houdt in dat je, als belangrijke bezoeker, al bij binnenkomst op het vliegtuig wordt opgewacht door Turkse gastheren of Nederlands ambassadepersoneel. De douane registreert binnenkomst op het vliegveld niet, het bezoek wordt niet geboekstaafd. De door het OM geleverde informatie is gebaseerd op enkele gemakzuchtige vragen aan grensautoriteiten, over het reisgedrag van Demmink zegt de informatie niets." De vondst van het OM is dan ook "niets waard en misleidend", laat mr. van der Plas weten.

Info OM klopt niet
Turkije heeft het OM tevens laten weten dat de door de Turkse officier van justitie Altay verstrekte informatie dat Demmink op 20 juli 1996 Turkije is binnengereisd, niet op zijn eigen onderzoek berustte maar is aangereikt door twee aangevers. Zoals ook Katholiek Nieuwsblad eerder al meldde, is deze informatie rechtstreeks in strijd met het oorspronkelijke document van 22 april 2013 waarin de Turkse officier schrijft: “Uit de in– en uitreisgegevens uit het onderzoeksdossier is gebleken dat de verdachte Joris (Demmink) op 20/07/1996 Turkije is ingereisd .” Het document maakt voorts overduidelijk onderscheid tussen de gegevens uit het onderzoeksdossier en andere informatie, afkomstig van getuigen en van aangevers, klagers genoemd. De Turkse officier van justitie schrijft namelijk ook dat de pleegdatum volgens de getuige en klager juli 1996 is, aldus de persverklaring van Van der Plas.

Agenda met Tipp-ex gecorrigeerd
De pleitnotities waarin deze plotseling uit Turkije opgedoken informatie van commentaar wordt voorzien, zijn hier te lezen. Hierin wordt tevens ingegaan op de beschikbaar gestelde pagina’s uit de ook ineens weer opgedoken privé-agenda van Demmink die tot voor kort onvindbaar was. De Rijksrecherche, zo werd ter zitting duidelijk, heeft geconstateerd dat diverse gegevens in deze agenda met o.a. Tipp-ex waren gecorrigeerd. Een onderzoek naar de authenticiteit van de in de agenda vermelde gegevens wenste het Openbaar Ministerie niet meer af te wachten.
Het hof doet over zes weken uitspraak.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten