vrijdag 18 oktober 2013

Nieuwe kans op vervolging Demmink

 

Joris Demmink wordt mogelijk toch vervolgd voor misbruik van minderjarigen.

Twee Turkse mannen willen dat via een artikel 12-procedure bereiken. Dat heeft hun advocaat Adèle van der Plas laten weten. Vandaag was er een zitting achter gesloten deuren door het gerechtshof in Arnhem over de zaak.

Aangifte
Demmink was tot 1 november vorig jaar de hoogste ambtenaar op het ministerie van Justitie. Hij wordt al jaren achtervolgd door aantijgingen van pedofilie. Justitie toonde zich keer op keer weinig genegen erop in te gaan. De mannen, die als jongens door de Nederlandse topambtenaar zeggen te zijn misbruikt, hebben twee keer aangifte tegen Demmink gedaan. In Turkije zijn zij meermaals ernstig bedreigd.

Aandacht internationale gemeenschap
De Rijksrecherche deed vervolgens oriënterend onderzoek. Het OM vond in februari 2012 dat er onvoldoende aanknopingspunten waren voor een strafrechtelijk onderzoek. Het gerechtshof kan via de artikel 12-procedure het OM opdracht geven nader onderzoek te doen en toch te vervolgen. Traditioneel zijn artikel 12-procedures weinig kansrijk, maar omdat de zaak het afgelopen jaar de aandacht van de internationale gemeenschap heeft getrokken, zijn de kaarten anders komen te liggen.

Verdediging Demmink onderuit
Volgens advocaat Van der Plas is het misbruik gebeurd in de jaren negentig in Turkije tijdens dienstreizen. Demmink heeft steeds gezegd dat hij sinds 1987 niet meer in Turkije is geweest. Maar de advocaat wijst op een recent opgedoken Turks document, dat de doorbraak in de affaire zou kunnen zijn. Daaruit komt naar voren dat Demmink op 20 juni 1996 nog naar Turkije is gereisd. Daarmee zou Demminks verdediging, dat hij sinds 1987 niet meer in Turkije is geweest, onderuit gaan.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten