vrijdag 19 juli 2013

Tapdansen


 
Op vrijdag 12 juli 2013 vond er bij het Paleis van Justitie aan de Prins Clauslaan in Den Haag een behandeling plaats bij de wrakingskamer als onderdeel van een zogenaamde art. 12 procedure in het strafrecht. De tot levenslang veroordeelde Baybassin had bij Justitie een verzoek ingediend om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen tegen een gevangenisdirecteur.  Baybassin houdt deze directeur er verantwoordelijk voor, dat hij, in opdracht van voormalig Secretaris-generaal van Justitie Joris Demmink, het penitentiair-dossier van Baybassin van de gevangenis over heeft laten plaatsen naar het ministerie van Justitie.
 
Een dergelijk handeling is verboden. Een penitentiair-dossier dient altijd in de gevangenis te blijven.
Baybassin ziet hier in een complot tussen de gevangenisdirecteur en de genoemde topambtenaar.
Het Openbaar Ministerie weigerde een strafrechtelijk onderzoek te starten, waarna Baybassin een Art. 12 procedure startte. In deze procedure vraagt de klager aan het Hof, om het sepotbeleid van het Openbaar Ministerie te controleren, en om het strafrechtelijk onderzoek alsnog te laten plaatsvinden.
 
Het Hof kan het Openbaar Ministerie een opdracht geven, om toch een onderzoek in te stellen. Tijdens de behandeling van het Hof in deze zaak ontstond er een belangrijk meningsverschil tussen Baybassin en het Hof. Het Hof weigert het door Baybassin verwoorde complot te vermoeden. Daarin zag Baybassin een vooringenomenheid van het Hof, waarop hij het Hof wraakte.
 
Art. 12 procedures zijn besloten procedures. Desalniettemin heeft de voorzitter van het Hof de bevoegdheid, om de camera bij de zitting toe te laten. Omdat het hier een wraking in een Art.12 procedure betrof, was er enige twijfel gerezen, of deze wrakingsprocedure nu wel of niet besloten was. JDTV had de persvoorlichting vooraf gevraagd, om de zitting te mogen filmen. Opmerkelijk genoeg kregen wij meermaals te horen dat deze zaak niet op de rol stond.


 
                                                                     Desondanks zijn wij de volgende dag afgereisd naar het Paleis van Justitie. Hier bleek dat wij niet de enigen waren en dat er meerdere mensen aanwezig waren, die voornemens waren om deze zitting bij te wonen. Nadat wij opnieuw contact hadden met voorlichting, kon deze ons nog steeds niets vertellen en kregen wij  nogmaals te horen dat deze zaak niet op de rol stond.
Het publiek werd direct hierna vergezeld door drie parketwachters, die zich voor de deur van de zittingszaal opstelden. Inmiddels was het tijdstip waarop de zitting had moeten beginnen al bijna een uur verstreken. Niet veel later werden we terug gebeld door voorlichting, die direct excuses maakte en ontdekt had waar de fout zat. Er zou sprake zijn van een besloten Art.12 zitting, die niet op de openbare rol te zien zou zijn geweest. Omdat de zitting besloten zou zijn, zou onze camera ook niet toegelaten worden tot de zitting. Terwijl wij in overleg waren met de raadsvrouw van Dhr.Baybasin om de voorzitter alsnog te verzoeken om de camera toe te laten, kregen de opgekomen belangstellenden, tot hun grote teleurstelling te horen dat ook zij niet in de zittingzaal zouden worden toegelaten.
 
Het verzoek van de raadsvrouw van Baybassin aan de voorzitter, om deze zitting over de wraking te mogen filmen, werd door hem, ondanks de aantoonbare publieke interesse in deze zaak, niet gehonoreerd. Voor ons en de teleurgestelde bezoekers eindigde deze zittingsdag dan ook voortijdig, hetgeen onder deze teleurgestelde burgers weer wat flinke discussies over openbare rechtspraak opleverde.  De enigen die hier uiteindelijk wellicht iets wijzer van zijn geworden, waren de beveiligers, die deze ontevreden burgers weer naar buiten moesten zien te werken.
 
Terwijl deze mensen gezamenlijk op een terrasje op het Plein in het zonnetje zaten af te koelen, gaven wij het team van We Are Change New York die deze zitting eigenlijk ook hadden willen bijwonen een kleine rondleiding over het Binnenhof. Terwijl wij moesten zien uit te leggen waarom het kantoor van onze minister president gevestigd is in een klein oud torentje, kwam daar uit het niets opeens niemand minder dan Ybo Buruma aangelopen!
 
Dhr.Buruma heeft een belangrijke rol gespeeld in de zaak Baybasin. Het filmpje hier onder geeft iets meer duidelijkheid over zijn rol in deze zaak en de vervalste telefoontaps op basis waarvan Dhr.Baybasin tot een levenslange gevangenisstraf veroordeelt is.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten