dinsdag 2 juli 2013

Getuigenverhoor geëist. Media-stilte rond Demmink brokkelt af


Er moet een getuigenverhoor komen over "de aanhoudende beschuldigingen van pedofilie en seksueel misbruik door voormalig secretaris-generaal Joris Demmink van het ministerie van Justitie".

Aldus advocaat Matthijs Kaaks, die daarvoor vandaag een verzoekschrift indient bij de rechtbank in Utrecht. Dat meldt de Volkskrant, die op 20 juni voor het eerst flink over de affaire Demmink uitpakte, terwijl ook andere landelijke media nu schoorvoetend volgen. De berichten volgen op een persbericht dat Stichting De Roestige Spijker op haar website publiceerde. Het lijkt erop dat de al jaren durende media-stilte rond de affaire Demmink onder de druk van de feiten aan het afbrokkelen is.

Verdenkingen
Kaaks treedt op als raadsman van Stichting De Roestige Spijker, die zichzelf onder meer ten doel heeft gesteld om "doofpotpolitiek te bestrijden". Aanleiding voor het verzoek om een getuigenverhoor zijn onlangs opgedoken "belastende verklaringen van twee gepensioneerde gevangenisdirecteuren bij een notaris" over Demmink. Deze verklaringen zijn weer het gevolg van een uitgelekte email over Demmink aan CDA' er Pieter Omtzigt, waaruit blijkt dat ook binnen Justitie al meer dan twintig jaar pedofiliebeschuldigingen tegen Demmink de ronde doen. Deze email werd aanvankelijk door Nederlandse media massaal genegeerd. Toch blijkt nu dat de verklaringen "de zoveelste aanwijzing vormen dat de verdenkingen niet uit de lucht gegrepen zijn", meent Kaaks. De advocaat van Demmink, Harro Knijff, wilde maandag niet inhoudelijk reageren. Hij heeft nog niets over de voorgenomen procedure gehoord.

Vernietigende verklaring
Kaaks schrijft aan de rechtbank dat de stichting de beschuldigingen nader wil onderzoeken door het horen van een aantal getuigen. Verzocht wordt onder meer om de twee gevangenisdirecteuren te ondervragen, advocaat Adèle van de Plas, die eerder aangifte deed tegen Demmink, en een man die zegt slachtoffer te zijn. Van der Plas en het beweerdelijke slachtoffer legden vorig jaar op een hoorzitting in het Amerikaanse Congres een vernietigende verklaring af over de onwil van Nederland om onderbouwde pedofiliebeschuldigingen tegen een topambtenaar serieus te nemen. Vorig jaar sprak minister Ivo Opstelten nog zijn volledige steun voor Demmink uit, net als eerder ministers van Justitie.

Juridische kosten
De inmiddels gepensioneerde secretaris-generaal van Justitie procedeert tegen het Algemeen Dagblad, omdat die krant getuigenissen heeft gepubliceerd over contacten die Demmink met een Haagse jongenspooier zou hebben gehad. Kaaks: "Een verzoek tot informatie van De Roestige Spijker wees uit dat het ministerie alle juridische kosten van Demmink vergoedt."

1 opmerking:

  1. Lees ook dit artikel in VN van 9 maanden geleden, met een overzicht van de Demmink-affaire:

    http://www.vn.nl/Archief/Samenleving/Artikel-Samenleving/Demminkcontrol.htm

    BeantwoordenVerwijderen