zaterdag 18 mei 2013

Zembla - Wietkweker in je huis


Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Veel huiseigenaren zijn door de crisis gedwongen om hun onverkoopbare woning te verhuren. Makelaars en verhuurbemiddelaars storten zich massaal op deze groeimarkt. Het grote aanbod van huurwoningen trekt ook criminelen aan die zich voordoen als betrouwbare huurders. Maar eenmaal binnen bouwen ze de woning om tot een wietkwekerij.Als de politie zo’n plantage oprolt, blijkt hoe groot de schade  aan het huis is. Die loopt al gauw in de tienduizenden euro’s. De criminelen zijn vaak gevlogen en de eigenaar draait op voor de kosten. Hoe komen cannabiskwekers zo makkelijk aan een huurwoning? We onderzoeken  de dubieuze praktijken van de verhuurmakelaars.

Jaarlijks rollen speciale hennepteams van de politie 5.500 hennepplantages op. Dat zijn er zo’n vijftien per dag. De plantages leveren veel schade en gevaren op. Zo zorgen ze voor bijna dertig procent van alle woningbranden. En door het illegaal aftappen van de elektriciteit lopen de energiemaatschappijen de inkomsten van een miljard kWh mis, op jaarbasis zo’n 180 miljoen euro.

Research: Hans van Dijk.
Samenstelling en regie: Jos Slats.
Eindredactie: Manon Blaas.

1 opmerking:

  1. De grootste schade, en daarom vind ik het artikel fout, is de manier van ontruimen.
    SEON komt en trekt alles met grof geweld van de muren af, als en dat nu op een professionele manier doet is de schadepost een stuk lager !!!

    BeantwoordenVerwijderen