dinsdag 14 mei 2013

Perron Nul

                   junkies, gefilmd in 2004 in een parkeergarage ergens in het centrum van Rotterdam.

'Mexicaanse toestanden' noemt een cameraman de dagelijkse terreur van de straatdealers in Maastricht. 'Misschien moeten de mariniers hier even optreden en wat straatdealers de Maas induwen', refereerde de cameraman aan de actie van de mariniers destijds op Perron Nul in Rotterdam. Perron Nul was een terrein naast het Centraal Station in Rotterdam waar tussen 1987 en 1994 heroïneverslaafden hun methadon kregen en harddrugs konden gebruiken. Drugsverslaafden uit heel Nederland, zelfs uit het buitenland, maakten aanspraak op deze service.Op Perron Nul waren structureel zo'n duizend zwaarverslaafden aanwezig. Treinreizigers en taxichauffeurs hadden veel overlast van de verslaafden. Op 23 juni 1992 besloten ongeveer 200 militairen van het Korps Mariniers tot 'schoonvegen' van Perron Nul.

De politie was op de melding afgekomen maar toen duidelijk werd dat er 'problemen' waren met ongeveer 200 mariniers is tevens de Mobiele Eenheid opgeroepen. 'Heel snel is toen een waarschuwingsschot afgevuurd om duidelijk te maken dat het ernst was. Iedereen moest zich verspreiden', aldus de politiewoordvoerder.

Van de ongeveer 200 mariniers werden er achttien aangehouden. De mariniers kregen ondersteuning van taxichauffeurs die hen meteen vervoerden toen de politie overging tot aanhoudingen. De overige mariniers zijn onder politiebegleiding teruggekeerd naar de Rotterdamse Van Ghent-kazerne. De Koninklijke Marechaussee die de zaak onderzocht dacht dat er geen officieren betrokken waren bij de 'schoonmaakactie' van de militairen.


Maar een aantal mariniers vertelden dat de actie 'door de hele kazerne werd gesteund, ook door officieren'. Aanleiding voor de 'schoonmaakactie' was de structurele overlast van de drugsverslaafden op het Centraal Station in Rotterdam. Toen dezelfde dag de vrouw van een korperaal werd lastiggevallen besloten de mariniers spontaan tot het overgaan van de actie. 'Daarna hebben we in de eetzaal met z'n allen afgesproken in actie te komen', aldus een marinier destijds.


'Deze actie wordt door de hele kazerne gesteund. Ook door hoge officieren. Die hebben niet meegedaan, maar zij staan wel achter ons. En dit is nogmaar het begin. We hebben nog meer van dit soort acties in petto. We gaan door tot we het station hebben schoongeveegd. Het is ook jammer dat de politie van tevoren op de hoogte is gebracht door iemand uit de kazerne, anders hadden we nu al de boel even flink omgekeerd', aldus twee andere mariniers.

Het was niet de eerste keer dat het Korps Mariniers overging tot een 'schoonmaakactie' in Nederland. In de zomer van 1970 was de maatregel van het gemeentebestuur van Amsterdam om het slapen rond het Nationaal Monument op de Dam te verbieden de aanleiding. Op 25 augustus 1970 verjoeg een groep van ongeveer tachtig mariniers uit Den Helder en Doorn jongelui die rond het Monument op de Dam in Amsterdam sliepen.


De mariniers kwamen in de avonduren met de trein naar Amsterdam, verdreven de honderden zogenoemde Damslapers met geweld, en vertrokken weer. De politie deed destijds niets tegen de mariniers, die wel in uniform waren.

Maastricht wordt sinds de invoering van de wietpas geteisterd door straatdealers die toeristen en ondernemers lastigvallen en bedreigen. JDTV heeft onlangs opnamen kunnen maken toen de cameraploeg en een coffeeshophouder ernstig werden bedreigd en geïntimideerd door een aantal straatdealers.


Ervaringsexpert aan het woord

Geen opmerkingen:

Een reactie posten