donderdag 23 mei 2013

Ook Minister Opstelten biedt excuses aan


BREDA - Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) sluit zich aan bij excuses die het Openbaar Ministerie in Breda eerder maakte aan Frans uit Breda. Die werd vals beschuldigd door zijn ex-vrouw van verkrachting en werd daar ook voor vervolgd. Opstelten hint op een schadevergoeding.
 
De man verloor door de slepende rechtszaak zijn baan en het contact met zijn kinderen. Volgens de Nationale ombudsman, die over de kwestie rapporteerde, hebben politie en justitie eenzijdig onderzoek gedaan en zijn de klachten van de man, nadat hij was vrijgesproken, slecht behandeld.
 
Opstelten zei woensdag in de Tweede Kamer dat verontschuldigingen en een schadevergoeding in de zaak passend zijn. Het OM bood vorige week excuses aan en Opstelten sluit zich daar nu bij aan.

'Niet gelogen'
De officier van justitie die de man voor de rechter bracht, heeft volgens Opstelten niet gelogen over de bekentenis van de man. Volgens de officier had de man in het verhoor bekend, maar uit de band blijkt dat hij dat niet deed.

Volgens Opstelten bleek achteraf dat de man op de band iets anders had gezegd dan in de schriftelijke weergave van het verhoor terecht was gekomen. "Ik noem dat niet liegen. De officier is bij het uitluisteren van de band onvoldoende kritisch geweest", aldus Opstelten.

'Wel fouten gemaakt'
Hij gaf wel toe dat in de zaak fouten zijn gemaakt. "Dat het Openbaar Ministerie heeft gefaald, is zeer ernstig." Met de betrokken officier van justitie is een gesprek gevoerd, maar zij is niet disciplinair gestraft omdat dat alleen kan bij ernstig individueel plichtsverzuim. Daarvan was geen sprake, aldus de minister, al zijn politie en OM als instantie wel in gebreke gebleven.

 Een officier liegt niet!

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten