vrijdag 17 mei 2013

Kom in actie tegen Monsanto!


Bij velen zal de naam Monsanto een belletje doen rinkelen, alhoewel het bij de andere ook kokhals neigingen kan oproepen. Monsanto is een veel bekritiseerde multinational die behoort tot de absolute wereldtop als het gaat om genetische manipulatie van zaden. 

Monsanto was opgericht door de Ier John Francis Queeny, die zijn carrière in 1901 begon met het produceren van de zoetstof sacharine. Het ging goed, want al snel begon Coca Cola naast coke ook sacharine toe te voegen aan hun product, Monsanto was hun leverancier.
Hierdoor was Monsanto in staat om snel te groeien. In 1940 begon Monsanto met het produceren van Agent Orange, een chemisch ontbladermiddel dat in 1960 in de Vietnamoorlog werd gebruikt. Agent Orange vernietigde niet alleen jungle en akkers, het had afschuwelijke gevolgen voor de inwoners van Vietnam. Het chemische goedje veroorzaakte o.a. chlooracne, de ziekte van Hodgkin, diverse soorten longkanker, prostaatkanker, disfunctioneren van het perifere zenuwstelsel en misvormingen aan de ruggengraat. 
Maar dat maakte Monsanto natuurlijk niet uit, ze waren goed op weg om een van de meest invloedrijke coöperaties ter wereld te worden!

Zo gezegd zo gedaan. In 1989 begon Monsanto met het produceren van Roundup, een onkruidbestrijdingsmiddel. Monsanto heeft hiervoor speciaal genetisch gemanipuleerde zaden ontwikkeld die bestendig zijn tegen het chemische goedje. Deze zaden worden Roundup-Ready zaden genoemd en kunnen niet hergebruikt worden. Boeren zijn daardoor genoodzaakt om elk jaar nieuwe zaden te kopen.
Monsanto treed hard op bij zogenaamde 'misbruik'. Het komt wel eens voor dat deze Roundup zaden via de wind, of uitwerpselen op het land van een nietsvermoedende boer terechtkomen. Dit maakt Monsanto boos, ze treden op met ijzeren vuist! Ze beschikken hiervoor over een gespecialiseerd stasi team die onderzoekt of de patentrechten worden geschonden. Word er bij een nietsvermoedende boer een Roundup zaadje gevonden, dan volgt er een rechtszaak. In 2007 alleen al daagde Monsanto 112 boeren voor de rechter.

De FDA, die moet toezien op de veiligheid van voedsel en geneesmiddelen, gaat ervan uit dat genetisch gemanipuleerde wezenlijk gelijkwaardig, of niet betekenisvol verschillend zijn. Hierdoor bestaat er geen verschil in regulering tussen natuurlijke voedingsgewassen en genetisch gemodificeerde gewassen. 
Jeffrey M. Smith, expert op het gebied van genetische manipulatie, heeft felle kritiek op de Monsanto. 
"Een product kan pas als veilig worden bestempeld, als het op grote schaal onderzoek verricht is en daaruit een consensus vloeit onder wetenschappers." Aldus Smith. Bij Monsanto zijn beide niet aan de orde.

Zoals je misschien van een chemie bedrijf die voedsel gaat produceren zou verwachten, is er een hoop niet pluis met de voedsel afkomstig van Roundup zaadjes.
De Committee of Research and Information on Genetic Engineering deed hier onderzoek naar. Zij moesten concluderen dat de Monsanto-mais, ondanks goedkeuring door de FDA, nadelige effecten heeft op de gezondheid van ratten.
Ook de Monsanto-soja kwam niet goed uit de bus. In Rusland zijn nakomelingen van Monsanto-soja gevoerde ratten uitvoerig onderzocht. De uitslag toonde een vijfvoudige toename in sterfte(!) Bovendien was er een sterke afname van het geboortegewicht, en hoge vermindering in de vruchtbaarheid.
De Italiaanse muizen deden het niet veel beter, de Monsanto-soja had de zaadcellen van de muizen zwaar beschadigd. Bovendien was het DNA van de nakomelingen van de Italianen aangetast. 
Diverse boeren klagen steen en been als het gaat om vruchtbaarheidsproblemen van hun vee, gevoederd met genetisch gemodificeerde maïs. Niet alleen koeien worden aangetast, de gemodificeerde maïs heeft ook nadelige gevolgen op varkens, buffels en geiten.
Zouden de medewerkers van Monsanto, die hun product zo goed weten te promoten, het zelf ook eten?
Dat is een goede vraag, waar je waarschijnlijk al het antwoord op kan raden.
Genetisch gemodificeerd voedsel is namelijk geweerd uit de bedrijfskantine! Schokkend maar waar.
"as far as practicable, GM soya and maize [has been removed] from all food products served in our restaurant. We have taken the step to ensure that you, the customer, can feel cofident in the food we serve."
Het verhaal is bevestigd door Monsanto. Misschien moet Monsanto hun slogan, "Food, Health, Hope" maar eens wijzigen naar "Wat niet weet, wat niet deert." Dat zou een stuk passender zijn. Bovendien komen ze dan gelijk van hun hypocriete imago af, want hypocriet zijn ze. Tenenkrommende teksten versieren hun website.
"As an agricultural and technology company committed to human rights, we have a unique opportunity to protect and advance human rights. We have a responsibility to consider not only how our business can benefit consumers, farmers, and food processors, but how it can protect the human rights of both Monsanto's employees and our business partners' employees." Hugh Grant, Monsanto Chairman.
Een vermelding van het hoge aantal boeren zelfmoord pleegt door de monopoly positie van Monsanto, ontbreekt.

Pasgeleden is er een nieuwe wet aangenomen door Obama; de Monsanto protection act. Deze wet maakt Monsanto juridisch onschendbaar en geeft ze vrij speelveld. Het toont goed de macht van Monsanto's lobby club aan.
Zie hieronder het report van RT.

Ook in EU word flink gelobbyd. Dit lijdt naar strengere regelgeving in de land-en tuinbouwers sector; spoedig zal het kweken met- en het bezit van natuurlijke zaden strafbaar zijn!
De Europese Commissie werkt aan een nieuwe verordening inzake de zaden markt. Daarmee komt een besluit van het Europees Gerechtshof van juli vorig jaar in werking: enkel ambtshalve toegelaten zaaigoed zal nog mogen verkocht worden. Dit zal in de toekomst streng gecontroleerd worden.


Wat kan jij doen?

Teken hier de petitie! Inmiddels heeft de petitie al meer dan twee miljoen ondertekenaars.

Komende weken vinden er namelijk door heel Nederland Guerrilla Seeding events plaats, vaak lokaal georganiseerd. Hierbij worden biologische zaden verspreid geplant over een stad. Rotterdam is morgen de dupe.
Uiteraard kun je ook je eigen Guerilla Seeding event organiseren. 

Ook vinden er grote protesten plaats op 25 mei. The March Against Monsanto is een wereldwijd event en word zowel in Wageningen als Amsterdam georganiseerd. Laat je stem horen en zorg dat je erbij bent! Ook al is het alleen maar om de multinational te irriteren ;)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten