zaterdag 18 mei 2013

CDA eist inzet politie en eventueel ook leger in drugsoorlog MaastrichtMAASTRICHT - Het CDA in Maastricht en in de Tweede Kamer bepleiten de eventuele inzet van het leger bij het beteugelen van de overlast door drugsrunners in Maastricht. Dat schrijven de Maastrichtse CDA-fractievoorzitter Vivianne Heijnen en Tweede Kamerlid Peter Oskam vanavond in een gezamenlijke verklaring.

De partij vraagt nu landelijk aandacht voor de situatie in Maastricht en wil dat Opstelten bereid is extra politie-capaciteit in te zetten om de veiligheid van de Maastrichtenaren te garanderen. ,,Bij het EK Voetbal en onlangs nog bij de inhuldiging van de Koning hebben vele agenten uit Limburg geassisteerd. Nu heeft Limburg steun uit de rest van Nederland nodig", aldus Heijnen.

Mocht het minister Opstelten niet lukken om landelijke politie-capaciteit beschikbaar te stellen, zoals hij vandaag beloofd heeft, dan kan hij in het uiterste geval wellicht aankloppen bij het leger, aldus de twee politici. ,,Dit is ook al aan de orde geweest bij Facebook-rellen in Haren. Deze exceptionele situatie vraagt om snelle oplossingen" zegt Vivianne Heijnen.

 Een lid van de Bijzondere Bijstands Eenheid

Beide politici twijfelen of Opstelten zijn belofte aan de Maastrichtse burgemeester nakomt. Tot nu toe krijgt hij nul op het rekest van minister Opstelten. ,,Minister Opstelten heeft altijd veel woorden over het aanpakken van drugstoerisme maar hij levert niet" aldus Peter Oskam.
Het heeft er bijna toe geleid dat burgemeester Hoes de strijd wilde opgeven, zeggen de twee politici namens hun partij. ,,Ook vandaag na de noodkreet van burgemeester Hoes blijft het bij praten. In een reactie geeft minister Opstelten aan dat hij binnenkort naar Maastricht gaat om erover te praten met burgemeester Hoes. Nu het water de Maastrichtenaren niet tot de lippen, maar tot over de neus staat, komt Opstelten praten in Maastricht. Maastricht zit niet te wachten op nóg een gesprek, maar wil politie inzet om de overlast en onveiligheid aan te pakken", aldus Vivianne Heijnen.

De problematiek van de drugsrunners zorgt voor veel onrust in de stad en de mensen voelen zich niet veilig, aldus Heijnen en Oskam. ,,De burgemeester en de gemeenteraad komen er niet uit met elkaar, de veiligheidsregio wil geen agenten beschikbaar stellen in Maastricht en de minister heeft een jaar lang geen noodzaak gezien in te grijpen in de Maastrichtse situatie. De coffeeshophouders gooien nog eens wat extra olie op het vuur en de drugsrunners in Maastricht zijn daardoor de lachende derde. Dit is geen lokale aangelegenheid meer maar een landelijk probleem. Minister Opstelten heeft altijd de mond vol van de nationale politie die juist flexibel inzetbaar is waar dat nodig in Nederland maar dat heeft hij nog nooit waargemaakt", aldus Peter Oskam.

De gemeenteraad, de burgemeester en zelfs de coffeeshops zijn het over één ding wél eens, constateren ze. Namelijk dat de veiligheid van de burgers van Maastricht voorop moet staan. ,,Daarvoor is extra politie-capaciteit nodig, daar is ook iedereen het over eens. We zijn op dit moment op een punt beland dat het niet langer gaat om het drugsbeleid, maar over de veiligheid, uiteraard een eigenstandige bevoegdheid van de burgemeester. Toch lukt het hem niet om de situatie in de hand te houden en steun te krijgen van de veiligheidsregio en Den Haag. Hoes heeft al vele overleggen met Opstelten gehad. Ook binnen de Haagse VVD-fractie krijgt hij het niet voor elkaar om het probleem van Maastricht op de politieke kaart te zetten."


Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten