donderdag 11 oktober 2012

Power to the people! Het systeem wordt van onderaf veranderd
Bekijk hier de gehele uitzending.

Steeds meer burgers zijn het zat om als een nummertje door grote co√∂peraties behandeld te worden en nemen heft in eigen hand. Lokaal proberen ze in de vorm van een kleine community de co√∂peraties te slim af te zijn. Een voorbeeld hiervan is een wijk die hun eigen stroom opwekken door middel van zonnepanelen. Deze groene stroom is aan elkaar verbonden, als de buurman een korte periode meer stroom gebruikt dan hij produceerd, word dit opgevangen door de andere bewoners die ook zonnepanelen hebben.

Eerst hebben de bewoners veel moeten investeren, maar inmiddels wordt er zoveel stroom opgewekt dat ze dit weer kunnen verkopen. Niet alleen kunnen ze op deze manier hun investering terug innen maar dit geld kan ook worden gebruikt om weer terug te stoppen in de gemeenschap. Op het Deense eiland Samso zijn ze hier al veel verder mee, een bewoner kan er om lachen. 'Elke dag is een goede dag, als de zon schijnt genieten we ervan, en als er veel wind staat wekken we meer stroom op!'

Niet alleen in de energiesector is een kleine revolutie gaande, ook zorg kan lokaal worden geregeld. Zo komen er steeds meer broodfondsen. Steeds meer burgers voelen zich een nummertje en zijn hun vertrouwen in zorgverzekeraars verloren. Via deze broodfondsen staan burgers voor elkaar garant, als iemand ziek word stort iedereen een klein bedrag op degene zijn rekening. Op deze manier weten steeds meer burgers zich los te koppelen van de zorg, die steeds maar duurder wordt en slechter in kwaliteit.

Eigenlijk is het allemaal niet zo moeilijk, van onderaf kan de samenleving worden veranderd. Er moeten alleen genoeg personen zijn die de initiatieven nemen. Multinationals zullen niet zo blij zijn, omdat het geld en de controle bij het volk blijft. Inmiddels begint het erg in opkomst te komen, mede dankzij de crisis. Laten we hopen dat deze trend aanhoud zodat Nederland, stukje bij beetje, steeds onafhankelijker wordt van de graaiende toplaag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten