woensdag 19 september 2012

Regelgeving omtrent flyeren; soms in strijd met grondwetIn het verleden heb ik veel geflyerd voor niet commerciële doeleinden. De wetgeving rondom flyeren is erg vaag en verschilt per gemeente, bij sommige is een melding van tevoren verplicht terwijl andere gemeentes alleen bepaalde straten/pleinen verbieden om te flyeren.
Het is allemaal erg onduidelijk en de regelgeving wordt per gemeente bepaald.

Als je naar de grondwet kijkt dan lees je een heel ander verhaal:

Artikel 7 Grondwet  


1.) Niemand heeft voorafgaand verlof nodig om door de drukpers gedachten of gevoelens te openbaren, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.  
2.) De wet stelt regels omtrent radio en televisie. Er is geen voorafgaand toezicht op de inhoud van een radio- of televisieuitzending.  
3.) Voor het openbaren van gedachten of gevoelens door andere dan in de voorgaande leden genoemde middelen heeft niemand voorafgaand verlof nodig wegens de inhoud daarvan, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet. De wet kan het geven van vertoningen toegankelijk voor personen jonger dan zestien jaar regelen ter bescherming van de goede zeden.  
4.) De voorgaande leden zijn niet van toepassing op het maken van handelsreclame.

Dat het niet voor handelsreclame geldt is logisch en ik denk dat we daar ook wel blij mee moeten zijn. Maar het opmerkelijke is dat het APV dus blijkbaar in sommige gevallen in strijd is met de grondwet.
Om wat opheldering te krijgen bel ik de politie om hun mening te vragen. Ik krijg een vrouwelijke agent aan de lijn en vraag haar naar de wetgeving.
Ze vertelt mij dat de grondwet inderdaad ons het recht geeft om te flyeren, maar dat de gemeente zelf aanpassingen boven de grondwet mag maken. ?!?
Ik vertel haar dat in de grondwet staat dat je vooraf geen toestemming nodig hebt om te flyeren, terwijl dit in sommige gemeentes wel het geval is. Ik vraag haar of dit niet in strijd is met onze grondrechten. Hierop antwoorde zij dat het een vrij ingewikkeld systeem is en dat ik beter het Juridisch Loket kan bellen.

Staat dan het APV dan soms echt boven de grondwet? Met deze vraag bel ik het Juridisch Loket.
De vriendelijke vrouw die ik aan de lijn heb vertelt me dat de grondwet altijd boven het APV staat. Ze zegt wel dat het soms net op het randje zit, of het in strijd of niet in strijd is met de grondwet.
Volgens haar mogen er aanvullende en afwijkende regels worden opgesteld.
Ik bedank de vrouw vriendelijk en bel vervolgens de gemeente Leiden.

De gemeente Leiden vertelt me dat je in deze gemeente in ieder geval zonder vergunning mag flyeren. De man vertelt het mij met trots in zijn stem.
Als ik hem vertel dat ik in 2011 door de politie in Leiden gedwongen ben om te stoppen met flyeren klinkt hij verbaasd, hij zegt dat de politie zich in dit geval niet aan de wet heeft gehouden.

Zie hier het videoverslag:De man van de gemeente Leiden vertelt me dat ik het bij een andere gemeente moet proberen.
Daarom bel ik Den Haag, de gemeente die volgens velen bekend staat om de corrupte agenten.
Ook in de gemeente Den Haag mag je flyeren, jeej! Alleen moet je wel zorgen dat je geen troep achterlaat, deze kosten kunnen anders op je verhaald worden. Ook zijn er bepaalde gebieden waar je niet mag flyeren, als je bijvoorbeeld voor een ambassade gaat staan kan er moeilijk worden gedaan.

De vrouw adviseert me de rijksoverheid te bellen via het makkelijke nummer 1400.
Maar eerst bel ik nog even de politie Haaglanden.

De politie Haaglanden zegt dat je een vergunning nodig hebt om te flyeren die je bij de gemeente kan halen (?) dit gaat wel een beetje in strijd met wat de gemeente net nog tegen me had gezegd.


Luister in het begin van dit filmpje naar telefonische gesprekken
met politie en gemeente Den Haag in 2011.

Als ik de rijksoverheid bel word me geadviseerd te bellen met de persvoorlichting economische zaken, landbouw en innovatie. Hier word ik vervolgens doorverbonden met postbus 51 informatiedienst die me weer doorverbindt met de rijksoverheid. (zucht) Blijkbaar is het een zeer moeilijke vraag.
Bij de rijksoverheid krijg ik vervolgens een vrouw aan de lijn die niet weet wat het APV is (?) en adviseert me te bellen met persvoorlichting binnenlandse zaken. De man die ik vervolgens aan de lijn krijg vraagt bij zijn collega's na of zij er soms meer van weten. Als ik word doorverbonden vertelt zijn collega dat er geen regelgeving bestaat rondom flyeren, m.u.v. flyers met een beledigde/discriminerende boodschap, wat weer in strijd is met art. 1. Hij gaat vervolgens verder dat de grondwet altijd bovenaan staat maar heel algemeen is. Je mening verspreiden mag volgens de man altijd. Met een goed gevoel hang ik de telefoon weer op.

Wat mijn advies is, bel de gemeente waar je wilt flyeren en vraag naar de regelgeving. De gemeentes zijn over het algemeen vaak wel wat soepeler dan de politie, die vaak niet op de hoogte zijn van de grondwet. Als de gemeente toestemming geeft om te flyeren, wat ze volgens de grondwet verplicht zijn om te geven, vraag dan of ze dit nog willen bevestigen in een mailtje. Print vervolgens het mailtje uit en neem hem mee als je de straat op gaat. Zorg wel dat de contactpersoon van de gemeente in het mailtje staat. Als de politie vervolgens moeilijk doet kan je altijd nog het mailtje aan ze laten zien. Misschien een leuk momentje om vast te leggen op video? :P


Auteur: Furb


3 opmerkingen:

  1. Gelijk hebben en Gelijk krijgen 2 heel verschillende zaken & helaas zelfs al is de wet nog zo duidelijk@

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kijk www.wakeupproject.com the arrivals

    BeantwoordenVerwijderen