woensdag 1 augustus 2012

Kort geding Micha Kat 7 Augustus 2012


Binnenkort moet Micha Kat weer eens voor de rechter verschijnen. Wij volgen deze onderzoeksjournalist sinds hij zijn verhaal over Joris Demmink vertelde in de ochtendshow van Adam Curry. Nadat wij een hyvespagina hadden geopend, die om onderzoek naar deze kwestie vroeg, kwamen wij in contact met Dhr.Kat. Deze vroeg mij hierop om eens een filmpje op te nemen. Na een oproepje op de hyvespagina, melde zich een cameraman/editor waarmee wij op stap zouden gaan. Helaas nam deze al gauw de benen, nadat wij belaagd werden bij het Ministerie van Justitie.Na deze ontvangst werden onze vragen en onze oproepen om duidelijkheid en openheid alleen maar groter. Als je opeens zo belaagd wordt door justitie en politie vraag je je af wat ze proberen te verbergen. Omdat we hier blijkbaar niet welkom waren, volgde ik Micha Kat o.a. naar het Binnenhof,
waar hij ministers en 2e kamerleden om opheldering over deze zaak vroeg. Nadat deze hem geen duidelijkheid konden, wilden of durfden te geven, gingen we zelfs bij Dhr.Demmink zelf langs om een antwoord op onze vragen te krijgen.


Het is tenslotte niet niks als zou blijken dat de hoogste ambtenaar van justitie vanuit het buitenland gechanteerd is en vervolgens gedwongen om hier een onschuldige man met een vals proces levenslang vast te zetten. Dit klinkt natuurlijk als een bizar verhaal, maar de feiten liggen vast.
De telefoontaps op basis waarvan de Turks Koerdische zakenman / klokkenluider Dhr Baybasin is veroordeelt, zijn vervalst. Dit is komen vast te staan na een wetenschappelijk onderzoek, dat de gemiddelde 7 jarige tegenwoordig ook zou kunnen doen. Het staat  onomstotelijk vast dat er geknipt en geplakt is in de telefoongesprekken die door het openbaar ministerie voor de rechter als bewijslast zijn aangevoerd. Dit is natuurlijk heel eng en zou jou en mij morgen dus ook kunnen gebeuren!  


De verhalen over Dhr.Demmink werden duidelijker, nadat de Bakker Schut stichting op haar website enkele video's plaatse van Turkse getuigen tegen Dhr.Demmink. Deze beweerde zelf in die periode niet in Turkije geweest te zijn. Een van deze getuigen is een voormalige politieman, hetgeen de theorie dat Dhr. Demmink "gedekt" werd door de toenmalige Turkse regering lijkt te verklaren. Zoals Dhr.Baybasin al verklaarde hield de Turkse regering zich destijds op grootschalige wijze bezig met drugshandel. Dit is natuurlijk een goede reden om een secretaris generaal van justitie te chanteren.
Er gaan ook geruchten dat Dhr.Baybasin zelf een grote drugsdealer zou zijn en de getuigen omgekocht heeft. Een ding is zeker de makers van de telefoontaps die hem zijn levenslange gevangenisstraf  hebben opgeleverd, heeft hij niet omgekocht. Het bedrijf dat dit aan het licht heeft gebracht, heeft hierna geen enkele opdracht van meer justitie gehad. Dit terwijl er voor deze uitzendingen regelmatig opdrachten vanuit het ministerie binnen kwamen. 

Omdat Dhr.Demmink zich stil hield en er ook geen antwoord kwam van de overheid of onze volksvertegenwoordigers, raakte Dhr Kat een beetje ongeduldig. Naast deze kwestie was hij namelijk ook nog eens persoonlijk betrokken bij een schandaal rondom Hans "de liegende rechter"  Westenberg. Deze man was zo arrogant dat hij Dhr Kat aanklaagde, omdat hij een aangetoond feit in een van zijn boeken gepubliceerd had. Deze rechter had voor een proces al contact opgenomen met een advocaat, om deze te vertellen dat hij bij voorbaat kansloos was in een zaak waar hij later zelf over zou moeten oordelen. Niet echt de gebruikelijke gang van zaken zeg maar. Ook deze zaak deed ons vertrouwen in het functioneren van de rechtsstaat niet echt goed. Alle reden om Dhr.Kat, die als freelance journalist na de aanklacht meerdere opdrachtgevers was verloren en veel kosten had moeten maken om zichzelf in de rechtbank te kunnen verdedigen, te volgen bij zijn zoektocht naar gerechtigheid in deze zaak. Toen ook nog eens bekend werd dat de liegende rechter 75.000 Euro toegewezen kreeg om zichzelf te verdedigen van zijn voormalige werkgever, volgden wij Dhr.Kat die op bezoek ging bij de liegende rechter om hem hierover te interviewen. Helaas was hij iets minder enthousiast over dit bezoek dan Dhr Kat. Het bedrijf  Chipshol, waar de affaire waar Dhr.Kat in beland was gekomen oorspronkelijk over ging, nam geen genoegen met het bedrog en ging de strijd tegen dit corrupte overheidsgedrag aan.  Ook deze zaak lijkt aan te tonen dat er wellicht sprake is van corruptie binnen de gelederen van de de overheid en rechtspraak. Meer hierover is te vinden op hun website schipholwanbeleid.nl.  Wij vragen ons nog elke dag af hoe moeilijk het voor normale mensen is om hun recht te behalen, als een miljoenenbedrijf zoals Chipshol hier al grote moeite mee heeft. 
(jdtv afl.38 deel 17)

Omdat de zaak Demmink zo schandalig is besloot Chipshol ook een website op te zetten over de affaire Demmink. Een duidelijker voorbeeld van de overheid in opspraak bestaat er namelijk bijna niet. Hiernaast publiceerden zij een boek genaamd de Demmink Doofpot, dat in een oplage van 10.000 exemplaren gratis werd weggegeven en hier nog altijd te downloaden is. Het antwoord van onze overheid op deze actie was een doodse stilte. Aangezien Dhr Kat het wachten op gerechtigheid inmiddels meer dan zat was, plaatste hij bij een nachtelijke actie meerdere graffiti's op diverse prominente gebouwen in Den Haag. Helaas werden wij tijdens de nachtelijke actie gearresteerd en werd mijn camera en beeldmateriaal hierbij in beslag genomen, waardoor ik dit materiaal nog altijd niet op internet heb kunnen publiceren.  Hoewel deze actie een beetje stiekem was, was het mijn bedoeling om de video hiervan volledig te publiceren. Later plaatste Kat zelfs graffiti's op het Ministerie van Justitie en het huis van Joris Demmink. Dit deed hij om een proces uit te lokken, waarin de door hem in de grafitti's geplaatste teksten aan bod zouden moeten komen in een openbare rechtszaak.


Toen het eenmaal zover was bleek dat deze rechtszaak helemaal niet zo openbaar zou worden, de politierechter verbood de aanwezigen om de zitting te filmen. Dit ondanks het feit dat het de uitdrukkelijke wens van beide verdachten was om deze zitting vast te leggen, zodat eenieder hier later zelf zijn oordeel over zou kunnen vormen. Tijdens de zitting was de zaal compleet gevuld met belangstellenden. Nadat de rechter gewraakt was omdat wij niet mochten filmen en de wrakingskamer bijeen was gekomen, betraden meerdere gewapende agenten de rechtszaal.
Dit om te beletten dat er gefilmd zou worden door de aanwezigen. Nadat ook de wrakingskamer gewraakt was probeerden wij ons weer naar buiten te begeven, tot onze grote verbazing werden we hierbij opgevangen door een grote politiemacht. Deze probeerden ons te beletten om het Paleis van Justitie te verlaten. Vervolgens werden enkele van de bezoekers van de rechtszaak zelfs gearresteerd, omdat de politie bang was dat wij onze mening vrijelijk zouden gaan uiten.
Het is dat het op beeld staat anders zouden we het zelf niet geloven!


Wat zou er toch aan de hand zijn? Zijn de hardnekkige geruchten dan toch allemaal waar?
We hebben keer op keer gezien dat de overheid en onze volksvertegenwoordigers met een grote boog om de kwestie heen lopen als wij om antwoorden vragen. Waarom doen zij dit, wat is er te verbergen? Even waren wij blij toen wij vernamen dat de rijksrecherche onderzoek zou gaan doen naar het verleden van Dhr. Demmink.Tot onze teleurstelling kwam er binnen korte tijd al een verklaring van de Rijksrecherche dat er helemaal niets aan de hand was, diverse van onze bronnen die getuige zijn of er mee in contact staan hebben bevestigd dat deze mensen niet allemaal zijn gehoord tijdens dit onderzoek. Bovendien kwam later ook nog een het bericht dat het hoofd van de Rijksrecherche  betrokken was bij de inzet van criminele informanten bij een drugsonderzoek in Turkije! Hierbij verdiende de informant grof geld.
je zou denken dat het kringetje weer bijna rond is. Alle reden om met wantrouwen naar het Rijksrechercherapport over de zaak Demmink te kijken.

Ondertussen zit Micha Kat in de bak. Eerlijk gezegd gunnen wij hem dat nog ook nadat hij zijn beloftes aan JDTV niet was nagekomen waardoor o.a. onze website JDTV.nl, waar wij zeer veel tijd in gestoken hebben, nu uit de lucht is. Omdat Kat naar het buitenland was gevlucht heeft de politierechter JDTV hoofdelijk aansprakelijk gesteld voor het schadebedrag dat uit deze acties is voortgekomen. Nu justitie hem in handen heeft verwachten wij in ons belang dan ook dat ze Kat niet vrijlaten tot hij dit bedrag heeft betaald.Dat Micha zelf lijkt te worden wat hij ooit bestreed blijkt ook weer uit zijn laatste filmpje waarin hij op de meest smerige wijze zijn klokkenluidende bron verraad. Wellicht hoopt hij hiermee sneller vrij te komen, of op zijn minst een paar extraatjes te krijgen in de gevangenis. Dergelijk NSB gedrag is echter niet nieuw voor Micha. Ook het meisje dat op zijn eigen verzoek een graffiti plaatste in de Universiteit Leiden werd door hem genadeloos verraden, waardoor zij nu nog altijd met de financiële schade hiervan zit. Dit ondanks de belofte van Kat om zelf voor alle schade en juridische kosten op te zullen draaien. Als hij dit meisje niet zelf verraden had, had justitie haar identiteit niet kunnen achterhalen of bevestigen. We krijgen van alles te horen over Kat behalve zijn werkelijke redenen om naar Nederland terug te komen. Er was wel een smoesje over het ontruimen van zijn appartement in Schiedam omdat hij dit niet meer zou kunnen betalen, maar Kat is weken later in ditzelfde appartement opgepakt. Wat voor spelletjes worden er hier gespeeld?

Ondanks ons ongenoegen richting Kat zullen wij aanwezig zijn tijdens zijn kort geding op 7 Augustus om dit vast te leggen. Wij volgen deze zaak immers al een geruime tijd en zijn voornemens een documentaire uit te brengen over het rumoer rondom de kwestie Demmink. Hiernaast willen wij kunnen controleren of er door de rechter of officier van justitie geen illegale trucjes worden uitgehaald. Ook zijn wij zeer benieuwd naar de vermeende bommeldingen die Kat gepleegd zou hebben, tijdens de zitting van de waxinewerper kregen wij ook enkele van zijn dreigtelefoontjes te horen dus we hopen dat ook de telefoontjes van Kat langs zullen komen. Eigenlijk waren we al verbaasd dat Kat deze zelf niet gepubliceerd heeft, aangezien hij zelf elk gesprek opneemt en publiceert.


Ook andere belangstellenden kunnen deze zitting bijwonen en vastleggen. Eenieder van ons is namelijk ook een beetje journalist en het verloop van deze kwestie is zeker nieuwswaardig. zolang men zich houdt aan de persrichtlijn houdt zou er geen enkele reden moeten zijn om het vastleggen van deze zitting te belemmeren. Wel zullen mensen die voornemens zijn deze zitting vast te leggen zich van te voren moeten aanmelden. Een verzoek om deze zitting te mogen filmen kun je richten aan voorlichting.rb.den.haag@rechtspraak.nl

6 opmerkingen:

 1. Ik zie twee gordijnen, een man met iets te grote schoenen, een tafel met een hoed, een konijn, en heel weinig betalende bezoekers. Men only.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kat is aparte persoonlijkheid en juist daarom doet hij deze dingen maar de andere kant van de medaille is dat de mensen om hem heen ook last van dit 'gedrag' kunnen ervaren. In eerste instantie vond ik dat geruzie tussen Kat en jou een slechte zaak, gerommel etc maakt het er niet beter op maar het is wel begrijpbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tja wij zitten ook niet op dat soort afleiding te wachten, het leid alleen maar af van waar we de aandacht op willen vestigen. Als journalist moet je echter wel begrijpen dat bescherming van je bronnen heel belangrijk is. Laten we hopen dat hij dit stukje 8 augustus zelf kan lezen en zich eens heel goed achter zijn oren krabt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het was me al vaker opgevallen dat Micha ook de 'fuck you' mentaliteit hanteerde, dezelfde mentaliteit die gemeengoed is bij die mensen tegen wie hij juist tekeer ging. Vanaf het begin was me ook duidelijk dat Micha niet helemaal te vertrouwen was en vaak gooide hij persoonlijke emails gewoon het net op en dergelijke. Het lijkt Micha vooral alleen om z'n eigen strijd te gaan en daarmee lijkt hij bepaalde andere dingen weleens te vergeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nou Eric jij kon er anders ook wat van mat je gezellig glimlachen naar de grote rat Demmink,of niet dan?
  Maar zo doorgaan heeft helemaal geen zin misschien moet jij je ook eens achter je oren krabben...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. We moesten gewoon allebei lachen om zijn leugentje, bovendien kon ik waarschijnlijk niet stoppen met glimlachen omdat hij plotseling voor de camera was gelopen.

  Ik heb beleefd een vraag gesteld en die heeft hij na wat aandringen beantwoord. Wat had ik dan moeten doen volgens jou liesbeth?

  BeantwoordenVerwijderen