dinsdag 10 juli 2012

Is Nederland straks slechter af dan Amerika?


Als we Jaap Van Duijn, schrijver van De Schuldenberg moeten geloven is Nederland momenteel zelfs veel slechter af dan Amerika. Maar is dit niet wat overdreven? Er zit in ieder geval wel een kern van waarheid in.
De huidige hypotheekschuld in Nederland is momenteel dubbel zo hoog als de complete staatsschuld. Dit komt vooral door het gulle gedrag van de banken, die verstrekten in het verleden hypotheken tot soms wel 115% van de prijs van het huis. Ook de hypotheekaftrek hoort tot de royaalste ter wereld. Dit heeft ervoor gezorgd dat mensen maximaal wilden lenen en de banken werkten maar al te graag mee.
Dit samen heeft helaas ertoe geleid dat Nederland de hoogste hypotheekschuld heeft van Europa, het bedraagt 249% van het beschikbare inkomen. Portugal volgt met 129%. Een enorm verschil!
De reden van dit roekeloze leengedrag is het onuitputtelijke vertrouwen in de woningmarkt.
Alhoewel de geschiedenis ons laat zien dat zelfs in de Gouden Eeuw de huizenprijzen konden variëren, leek het erop dat de banken dachten dat we in een oneindige stijgende lijn zaten. Er werd veel te makkelijk mee omgegaan en het leek alleen nog maar om het scoren te gaan.
Momenteel is het sprookje wel over, en terwijl je eerst nog 115% van de prijs van het huis kon lenen is dit inmiddels verlaagd naar 106%. Dit is nog erg veel aangezien in het buitenland 80% zo'n beetje het maximum is, deze landen lopen hierdoor veel minder risico.

Nederland zit dus nogal in de problemen, zo schrijft ook de Wall Street Journal

' The most debt-burdened households in the euro zone aren't in Portugal, Ireland or Greece, the currency bloc's trio of bailed-out countries. Spanish households—which borrowed heavily in the boom years to build and buy houses—aren't even close to the top.
' The title of most indebted goes to households in the Netherlands, and the main reason is the enormous mortgages that the Dutch—though frugal by reputation—take out.'
Dat het niet zo goed gaat met Nederland is ook te merken aan onze verlaagde rating.
Gisteren was te lezen dat kredietbeoordelaar Egan-Jones de kredietstatus van Nederland heeft verlaagd van AA-min naar A. Dat terwijl we eerst nog een AAA rating hadden.
In november 2011 waarschuwde ook al De Nederlandsche Bank dat onze huishoudens met 128% van het Bruto Binnenlands Product vrijwel de hoogste schuldpositie ter wereld hebben. Ik vraag me af of DNB niet eerder had moeten komen met deze waarschuwing, in deze slechte economische tijd is het immers erg moeilijk om nog uit deze put van ellende te komen.

Het is dus een grote rotzooi, en de vraag is of Nederland wel gered kan worden als deze situatie zich voortzet. Gelukkig hebben we nog wel het laagste werklozen percentage dus die torenhoge hypotheken kunnen door de meesten nog wel betaald worden. Als je voorlopig nog geen verhuisplannen hebt zul je dus niet zoveel van de huizenmarkt crisis merken. Ben je je huis echt spuugzat? Koop dan een pot verf, dan loop je een stuk minder risico.


Auteur: Furb


Bekijk hieronder de documentaire 'horrorhypotheken' van Zembla

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

5 opmerkingen:

 1. Al vanaf men puberteit snapte ik niet dat je minimaal 30 jaar slaaf moet zijn voor een woon plek & dat is 30 jaar waarin financieel alles goed moet gaan anders ben je de inzet kwijt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In principe blijf je verder ook een slaaf enkel met meer privileges. Hoeveel betaal je ook weer per jaar aan belasting voor een afbetaald huis?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als je geld investeerd wat je achteraf moet terug betalen(lenen)dan loop je risico. op het moment dat je je investering niet meer kan terugbetalen behoor je ook niet te zeuren en gewoon je verlies tenemen en de gevolgen te accepteren. daar ik aanneem dat iemand met zijn volle verstand zo'n schuld aangaat en hierdoor weet wat de gevolgen zijn als het misgaat.
  Ik heb dus niks met die "zielige"verhalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het pand en de grond heeft na 30 jaar gewoon nog rest waarde....snappen ze dat dan niet.
  En een huis hier in Nederland word kwalitatief beter gebouwd en voor een langer leven dan zo`n houten geval in Amerika of weet ik waar in de wereld.
  Tegenwoordig heeft iedereen die wall street blik van het snelle geld in zijn ogen.

  Wat ik nu zie gebeuren met die ratings in Europa is bijna hetzelfde als ze met die Amerikaanse hypotheken hebben geflikt.
  Eerst iedereen goedkoop geld geven en als ze er dan met kop en oren inzitten helemaal kaal plukken.
  En de rest van de wereld gaat er weer voor betalen.

  P.s. die grondhandelaren hier in Nederland heb ik ook geen goed woord voor over.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wat is het toch jammer,dat geen van de mensen
  die reageren begrijpen hoe geld en dus ook hypotheken
  werkelijk in elkaar zitten
  nog even doorgraven mensen

  BeantwoordenVerwijderen