dinsdag 3 juli 2012

Hoezo bezuinigen? De toplaag declareert erop los


Gisteren was in de Gelderlander te lezen dat Nout Wellink maar liefst 13.000 euro declareerde voor een vlucht naar Tokio, een ontzettend hoog bedrag! Via WTC.nl check ik wat een retourtje Schiphol-Tokio kost zodat ik grof kan schatten wat Nout heeft betaald. De prijzen liggen tussen de 644 euro en de 1145 euro.
Had hij soms een vliegtuig versierd met puur goud en diamanten? Of heeft hij soms flink in ons belastinggeld lopen graaien? Het antwoord mag duidelijk zijn.
Helaas is dit maar het topje van de ijsberg en terwijl iedereen maar roept dat we moeten bezuinigen nemen bewindslieden en topambtenaren het er nog flink van.




Joris Demmink, onze SG van justitie, heeft net als Nout een dure smaak. Hij declareerde in de periode februari 2007 tot mei 2009 18.663,09 euro, waarvan 13.000 euro uitsluitend is opgegaan aan eten en drinken. Hier kun je wel uit opmaken dat Joris dol is op de culinaire keuken.
Ook Stefan Hulman is een fijnproever. In zijn periode als VVD-wethouder in Rotterdam declareerde hij ruim 10.000 aan diner bonnetjes. Hierna werd hij burgemeester in Den Helder, maar daar leidde zijn graai gedrag uiteindelijk tot zijn opstappen.
Dat geldt niet voor BOOR-directeur Wim blok. Hij declareerde ruim 170.000 euro waarvan het meeste op ging aan dienstreisjes. Het geld kwam o.a. uit de gemeentekas, onze belastingcenten dus.
Niet zijn declaratiegedrag maar verduistering van miljoenen euro's heeft hem uiteindelijk doen opstappen. Kon hij daarvan niet zijn reisjes betalen?
Onno Hoes, de burgemeester van Maastricht heeft in 2011 een Mercedes Benz gedeclareert t.w.v. 85.000 euro. Bij de bestelling zat een multimediaset van 2000 euro, zodat hij nu als een echte pimp op onze kosten door de straten kan scheuren.
Helaas gaat de lijst nog veel verder door en het lijkt erop dat dit graai gedrag normaal is in de toplaag van de bevolking.

Ook het kabinet houd zich niet in, het eerste jaar kabinet-Rutte declareerde ze samen ruim 1,5 miljoen euro! Ja u leest het goed. Het geluid over bezuinigingen dat dit kabinet telkens laat horen begint behoorlijk hypocriet te klinken. Hier volgt een top 5:




Als ik het declaratiegedrag van Rosenthal bekijk schrik ik nogal. Ik snap dat Rosenthal als minister van Buitenlandse Zaken wat vaker reisjes naar het buitenland maakt, maar zouden dat er echt zoveel zijn? Voor 10.000 euro schijn je de wereld rond te kunnen. Heeft hij dan dertig rondjes gemaakt?
Ben (Bilderberg) Knapen weet het voor elkaar te krijgen om het dubbele van onze minister-president te declareren, een erg knappe prestatie. Hij zal thuis flink wat dozen op voorraad hebben want hij had voor ruim twee ton aan bonnetjes bewaard. Daar heb je flink wat bergruimte voor nodig. Maar het is nog niks vergeleken Rosenthal, die zal er wel een hele kamer aan gewijd hebben.




Ook Eurocommissarissen hielden zich niet in. Ze declareerde in 2009 ruim 4 miljoen euro aan reiskosten, diners en cadeaus. Neelie Kroes declareerde hiervan 54.138 euro, maar in vergelijking met de rest schijnt ze zich nog te hebben beheerst. Honderdvijftig euro per dag blijkt nogal weinig te zijn bij de Europese commissie. Met een maandsalaris van 19.909,89 euro kunnen die arme stakkers natuurlijk wel wat financiĆ«le steun gebruiken.

Het is inmiddels wel duidelijk waar we als eerste op kunnen bezuinigen. Helaas zie ik het niet zo snel gebeuren, zonder hun kaviaar tijdens de lunchpauze voelen ze zich niet meer elitair en dat zou wel erg zielig zijn. Gelukkig komt het declaratiegedrag van topambtenaren en bewindslieden steeds meer in de media en hopelijk maakt dit ze wat kritischer naar zichzelf.
Maar eigenlijk horen ze als volksvertegenwoordigers het goede voorbeeld te geven en hier onmiddelijk mee te stoppen. Een goed begin begint tenslotte bij jezelf.


Auteur: Furb

Geen opmerkingen:

Een reactie posten