maandag 2 juli 2012

DNA-spray in beeldentuin? What's next?


Onderweg naar huis loop ik door een straat waar ik graag kom, zeker s'avonds, dan is het erg mooi verlicht. Gisteren had ik al opgemerkt dat er wat kunstwerken waren neergeplant, althans kunstwerken, het lijkt meer een speeltuin voor volwassenen!
Lachend denk ik terug aan de avond ervoor, met een paar wijntjes achter de kiezen ben ik in een soort kooi gestapt en daar hebben we wat grappige foto's van gemaakt. Daarna ben ik in een soort van boomhut geklommen.

Dat de beeldentuin goed beveiligd is had ik die avond al in levende lijve ondervonden, er stopte namelijk een beveiligingsbusje. Er stapte een jonge knul uit die moest lachen toen hij ons zag, de kwajongensstreken lagen bij hem waarschijnlijk nog vers in zijn geheugen. Hij legde uit dat hij betaald kreeg om mij te vertellen dat ik niet in de kunstwerken mocht klimmen. Met een waarschuwing kwam ik er vanaf.
Maar vanavond valt me iets op wat me de avond ervoor niet was opgevallen, op de kunstwerken zie ik een bordje met cameratoezicht, wat ik wel kan begrijpen. De houten cel ziet er namelijk voor kwajongens erg verleidelijk uit om tegenaan te trappen en met een beetje bioethanol kan je een mooie vuurshow creƫeren. Naast het woord cameratoezicht staat nog iets anders wat me wel shockeert, de beelden zijn namelijk beveiligd met SDNA spray!
Het verbaast me dat deze kunstwerken, waar dronkelappen en kinderen in klimmen, op deze onnodig extreme manier worden beveiligd. What's next, speeltuinen? Ik vind het maar een enge ontwikkeling en ik hoop dat het hierbij blijft.


Zo te zien is er nog een slachtoffer in de kooi gegaan...


Hoe werkt dat DNA spray eigenlijk?
De DNA-douche markeert daders met een unieke DNA-code, waardoor het voor de politie erg makkelijk is om personen te koppelen aan een 'plaats delict'. Het wordt vooral ingezet voor diefstal en is tegenwoordig erg in opkomst. De DNA-vloeistof blijft zes dagen zitten en is met speciale uv-lampen zichtbaar. In de spray zitten microdots en hiermee kan de locatie van de spray worden herleid.
Hier zie je een foto van een jongen met DNA spray op zijn gezicht. Zou ik er ook zo uitzien?
Misschien is het beter om deze straat een tijdje te vermijden. En misschien moet ik ook maar een week niet naar feestjes gaan waar ze uv-lampen gebruiken, just in case.


Auteur: Furb

2 opmerkingen:

  1. Richt die uv lamp eens op vogels honden en of katten....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, inderdaad dat is erg zielig :(
    Ik hoop dat het niet schadelijk is! De officiele SDNA site vertrouw ik niet zo.

    BeantwoordenVerwijderen