vrijdag 27 juli 2012

Bureaucratie rondom verkiezingen: Nieuwe partijen maken amper kans!


Gisteren begon ik in een wat verveelde bui wat partijprogramma's door te lezen en belandde al snel op de site van de PiratenPartij, die in de peilingen al bijna op twee zetels staat.
Alhoewel ik maar de helft van de zestig pagina tellende partijprogramma had gelezen was het toch wel genoeg om een goed beeld te vormen van de partij, vooral de standpunten rondom klokkenluiders bevielen me en ik besloot me aan te melden als vrijwilliger. Plotseling zag ik dat de PiratenPartij nog een hoop handtekeningen tekort komt in mijn gemeente en besloot ik de volgende dag te helpen met de inzameling.De volgende ochtend vertrek ik vroeg naar een internet café bij mij om de hoek om de H4 verklaringen uit te printen, en even later begin ik enthousiast mensen aan te spreken op straat.
Ik krijg zeer diverse reacties en veel mensen die nog niet hebben gehoord van de partij moeten lachen om de naam. Na een tijdje bezig te zijn zonder veel succes, verwijst een behulpzame jonge knul mij door naar een studentenflat waar rond de 500 studenten wonen. In het verleden hebben deze studenten nogal veel gebruik gemaakt van PirateBay en ik zou daar een grote kans maken. Het was niets teveel gezegd want binnen no-time heb ik er weer vijf handtekeningen bij. Blij loop ik naar de volgende verdieping, dit studentenhuis is duidelijk de jackpot!


Plotseling zie ik een PiratenPartij sticker op de voordeur van een van de studenten en besluit daar als eerste aan te bellen. De deur wordt geopend door een jongen die me verteld dat hij de dag ervoor ook handtekeningen had verzameld en nodigt mij uit voor koffie. Als ik de woonkamer binnenloop merk ik gelijk op dat de muren vol hangen met Guy Fawkes maskers en we raken hierover aan de praat, hij bleek nogal actief te zijn geweest op Occupy maar ik had hem nog nooit onmoet.
Helaas stelt hij mij al snel teleur, ik heb het namelijk nogal verkeerd begrepen. Ik dacht dat ik per stapel een handtekening en stempel nodig had die je bij de balie van het gemeentehuis kan halen. Een beetje een suf spuit elf momentje misschien, maar ik had helemaal geen ervaring met die H4 verklaringen en ik had me blijkbaar nog even wat beter in moeten lezen. De jongen vertelt dat ik per ondertekend persoon zowel een stempel nodig heb als een extra handtekening, en om deze te krijgen moet diegene ook zijn/haar ID tonen bij de balie van het gemeentehuis. Dit stukje bureaucratie verbaast mij zelfs!
Het is zo bijna onmogelijk om als nieuwe politieke partij een start te maken. Per gemeente heb je op zijn minst 30 handtekeningen nodig. Dit betekent 30 mensen die de moeite moeten nemen om het formulier te ondertekenen, naar het desbetreffende gemeentehuis te gaan, in de rij moeten gaan staan voor ID controle om een handtekening en stempel te krijgen, om vervolgens een gekopieerd exemplaar in te scannen en te mailen of per post te versturen naar de partij die zij steunen. Deze formulieren worden vervolgens verzameld en weer ingeleverd bij de gemeente. (Ben je er nog?) Indien dit aantal niet gehaald wordt is het onmogelijk om in je gemeente op de desgewenste nieuwe partij te stemmen.
Een systeem die niet alleen hopeloos verouderd is, maar ook nog eens zo'n grote rompslomp is dat de gemiddelde burger er gewoon maar vanaf ziet. Op deze manier maken nieuwe partijen een veel kleinere kans doordat het erg moeilijk is om in alle gemeenten aan de verkiezingen deel te nemen.

In het gemeentehuis achter de balie zit een vriendelijke man waarmee ik aan de praat raak.
Hij vertelt met een lach dat hij in de jaren 80 ook al op deze manier heeft geprobeerd om een nieuwe partij in de Tweede Kamer verkiezingen te krijgen. Het ging om de Humanistische partij en doet me maar vaag een belletje rinkelen. De man vertelt verder dat er ook destijds al veel werd geklaagd over deze formuliertjes, maar ondanks grote ontevredenheid van de idealistische burgers is er weinig veranderd.

Hoewel we de afgelopen dertig jaar technologisch gezien een enorme stap vooruit zijn gegaan is dit systeem nog steeds hopeloos verouderd. Hebben die slapende dinosaurussen ooit gehoord van DigID? Of werkt deze verouderde manier van werving wel voor de huidige, politieke partijen omdat hun concurrentie het flink lastig word gemaakt? Waarschijnlijk kan je je eigen conclusies wel trekken.
Nu kunnen we alleen maar hopen dat de PiratenPartij hier wel iets aan wil veranderen. Tenminste, als ze genoeg handtekeningen verzamelen om kans te maken op zetels.


Is Wilders stiekem fan van de partij of probeert hij hun concept te jatten?


Wil je ook de PiratenPartij helpen aan handtekeningen? Je hebt dan nog tot maandag de tijd! Klik hier voor de H4 verklaringen. Er zijn per gemeente officieel 30 handtekeningen nodig, maar omdat in sommige gevallen verklaringsformulieren worden afgekeurd is het het beste om er minstens 45 per gemeente te verzamelen.
Er zijn ook nog andere nieuwe politieke partijen zoals SOPN, WilNu en AntiEuropa die hard steun nodig hebben om kans te maken bij de huidige fossielen partijen. Ookal is het alleen maar om de huidige partijen te stangen ;)


Auteur: Furb

6 opmerkingen:

 1. Hoe is pvv er dan zo snel gekomen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wilders had al 1 zetel toen hij uit de vvd stapte, daarom hoefde hij dit proces niet te doorlopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. http://www.sopn.nl/over-sopn/199-voldoende-ondersteuners-sopn-kandidatenlijst-in-alle-19-nederlandse-kieskringen2.html#comments

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Eindelijk is er een olievlek gecreëerd waar alle mensen en de wereld baat bij hebben. Het is de SOPN olievlek. In mijn hele lange leven heb ik nog nooit een zo snel groeiende beweging zich zien ontwikkelen. Die 76 zetels waar de SOPN voor gaat zijn geen utopie, maar blijken razendsnel realitieit te worden.

  Natuurlijk is het na 12 september afgelopen met alle overbodige bureaucratische rimram.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De ambtelijke werkelijkheid is zelfs nog iets ander: in 20 kieskringen, inclusief Bonaire/Statia/Saba (!), moeten binnen één week dertig handtekeningen worden verzameld. Na 11.250 euro betaald te hebben aan de overheid.

  Welke regeltjes leggen ze je op? Nou, je moet in de betreffende gemeente geregistreerd staan als kiezer, je geldige legitimatiebewijs laten zien en in aanwezigheid van de gevolmachtigd ambtenaar je handtekening zetten - en niet eerder! Maar dat zal je vaak niet lukken, omdat je gemeente het grootste deel van de tijd (of zelfs altijd) uitsluitend nog op afspraak werkt, en jou doodleuk een afspraak weigert met de smoes, dat alle afspraken vol zijn. Wat aantoonbaar niet juist bleek. Bedankt voor de onjuiste informatie, mevr. "Antoinette" van het klantencontactcentrum gemeente Eindhoven!

  Dit overkwam zowel mij als meerdere anderen die ik sprak. Aandringen bleek nutteloos, er was kennelijk niemand vindbaar die erover ging. "Komt u dinsdag nog maar eens terug, dan is de projectleider weer aanwezig." Ze hebben me 13 minuten telefonisch aan het lijntje gehouden. En de inlevering door de partij op de dag van de kandidaatstelling (di. 31 juli 2012) is een bureaucratische nachtmerrie, dat wil je niet weten!

  De bestaande partijen worden op alle manieren bevoordeeld, terwijl het nieuwe partijen steeds moeilijker wordt gemaakt. Om over de klokkenluiders nog maar te zwijgen... :X

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ha,
  de libertarische of we LP is ook nieuw
  en heeft het aantal handtekeningen gehaald

  het proberen waard

  BeantwoordenVerwijderen